על מניות קנאביס שמעתם? בשנים האחרונות, הקנאביס נהפך מסם לא חוקי לשוק רווחי שמגלגל סכומים דמיוניים, ואין ספק שתעשיית הקנאביס נמצאת במומנטום חיובי וצומחת בקצב בלתי נתפס.
על פי הנתונים של חברות הייעוץ והמחקר BDS Analytics ו-ArcView Market Research שמתמחות במחקרי שוק ובניתוח פיננסי, בשנת 2017 לבדה גלגל שוק הקנאביס החוקי הכנסות של למעלה מ-9.5 מיליארד דולר, ועל פי התחזיות העדכניות, הרווחים של חברות הקנאביס ברחבי העולם צפויים לזנק ל-32 מיליארד דולר בשנת 2022.
חברת Grand View Research מספקת תחזית אופטימית יותר וצופה לשוק של מניות קנאביס עתיד עוד יותר ורוד (או יותר נכון ירוק).
על פי ההערכות שלה, ההכנסות של תעשיית הקנאביס אמורות להגיע ל-146 מיליארד דולר בשנת 2025.
נכון לעכשיו מדובר בלא יותר מספקולציות והשערות בלבד, אבל כולנו יודעים איך זה עובד, כשהביקוש מרקיע שחקים, גם הרווחים יהיו עצומים.
הצמיחה המסחררת של שוק הקנאביס לא דילגה גם על שוק ההון, וחברות הפועלות בתחום הקנאביס צצות כמו פטריות לאחר הגשם ומתחילות להיסחר בשוק ההון.
כמובן שגם המשקיעים לא יכולים להישאר אדישים וכולם רוצים להצטרף לחגיגה ולשים את הידיים שלהם על הדבר הגדול הבא, אבל האם באמת כדאי לשים את הכסף על מניות קנאביס להשקעה או שמדובר בבועה זמנית וחולפת שעומדת להתפוצץ בקרוב?
כמובן שאפיק ההשקעה הזה לא מתאים לכולם ובמקום להמר בצורה עיוורת על כל חברת קנאביס אלמונית שמבטיחה הרים וגבעות, עדיף להשקיע זמן ומאמץ בניתוח מעמיק של הפוטנציאל הטמון בתעשייה הזאת ובכיוון ההתפתחות שלה בטווח הארוך.
במדריך הזה ננסה לפזר את "העשן" סביב מניות המריחואנה ולהבין לאן בדיוק הולך "הענק הירוק"? ננסה להסביר את כל הסוגיות החוקיות והמשפטיות שמסדירות את פעילות חברות המריחואנה.
ננתח את הטרנדים והסיכונים של השוק הפורח הזה ונכיר את סוגי החברות השונות שפועלות בתחום הקנאביס. לבסוף, נדון בדרכים להשקיע בתעשיית הקנאביס.
מה זאת בכלל מריחואנה חוקית?
לאחר שמדינות רבות הכריזו על לגליזציה של המריחואנה או על כוונה להסדיר שוק קנאביס חוקי ומפוקח, נחת עלינו מבול של חברות קנאביס שונות.
קודם כל, חשוב להבחין בין שתי קטגוריות נפרדות של קנאביס חוקי: קנאביס רפואי וקנאביס למטרות פנאי.
אז מה זה בדיוק מריחואנה רפואית? כפי שרומז השם שלה, מדובר בקנאביס אשר ניתן במרשם של רופא או מטפל מוסמך ומיועד להקלה על התסמינים של מחלות שונות.
קנאביס רפואי משמש לטיפול במגוון רחב של מחלות ומצבים רפואיים שונים, אבל ברוב המקרים הוא מיועד לשיכוך והפחתת כאבים, לחץ, דיכאון וחרדה.
עיקר השימוש בקנאביס בתור תרופה מתבסס על מרכיב בשם קנאבידיול הידוע גם בשם הקליט יותר CBD: הרכיב הזה אינו פסיכו אקטיבי (משנה תודעה) ומייחסים לו כמה סגולות רפואיות ויתרונות בריאותיים שונים.
השימוש בקנאביס רפואי מתבצע במספר דרכים שונות- כולל שאיפה, אידוי, מריחת קרמים ומשחות או אפילו צריכת מוצרים אכילים.
לעומת זאת, קנאביס לצורכי פנאי מיועד למטרות פנאי ושעשוע, ובניגוד למריחואנה רפואית שמיועדת לטיפול במחלות ובבעיות רפואית, קנאביס למטרות פנאי נועד לשימוש אישי או בשפה פשוטה יותר: להתמסטל.
לא משנה האם מדובר בקנאביס רפואי או בקנאביס למטרות פנאי, השקעה במניות קנאביס בישראל מתקשרת לתעשייה חוקית לגמרי הנתונה תחת פיקוח ממשלתי הדוק וכפופה לתקנות רגולציה מחמירות וקפדניות.
לפניכם רשימת המדינות שבהן השימוש בקנאביס הפך לחוקי: 30 מדינות ברחבי ארה"ב התירו שימוש במריחואנה רפואית.
גם כמה מדינות אירופאיות אישרו שימוש במריחואנה רפואית תחת הגבלות מסוימות, זה כולל מדינות כמו גרמניה, דנמרק, שוויץ, נורווגיה, יוון, איטליה, מלטה ועוד רבות אחרות.
בריטניה מחזיקה בעמדה יותר זהירה ומסויגת כלפי לגליזציה של הקנאביס, למרות שבנובמבר 2018 התפרסמו כמה תקנות חדשות המקלות על צריכת קנאביס רפואי בנסיבות מסוימות.
ההיתר הוגבל לרשימה מצומצמת של מטופלים שסובלים מסוג מסוים של אפילפסיה והשימוש בסם מותנה בקבלת מרשם מרופא מוסמך.
למרות שיותר ויותר מדינות תומכות בשימוש בקנאביס למטרות רפואיות, תהליך הלגליזציה של הקנאביס למטרות פנאי עדיין נמצא בחיתוליו ונראה שהעסק די תקוע ומקרטע בינתיים.
לקראת סוף שנת 2018, קנדה הפכה למדינה השניה בסך הכול שהתירה לאזרחים שלה לצרוך קנאביס למטרות פנאי, כשהמדינה הראשונה שהכריזה על לגליזציה מלאה של הקנאביס הייתה אורוגוואי. נכון להיום, 9 מדינות בארה"ב אישרו צריכת מריחואנה למטרות פנאי.
מהסקירה הזאת עולה תמונת מצב ברורה: אין ספק שתעשיית הקנאביס נמצאת בתנופה ובצמיחה מהירה, לפחות בכל מה שקשור למריחואנה רפואית.
לעומת זאת, הלגליזציה של הקנאביס למטרות פנאי עדיין די מדשדשת, אבל ברגע שהסכר ייפרץ ומדינות מפותחות נוספות יצטרפו לקנדה ויכריזו על לגליזציה מלאה, הצמיחה של השוק תגביר הילוך.
לאחר שקיבלתם קצת רקע על הסטטוס החוקי של הקנאביס ברחבי העולם, הגיע הזמן לעבור על סוגי מניות קנאביס השונות שנסחרות כיום בשווקי ההון ברחבי העולם.
באילו סוגים של מניות קנאביס ניתן להשקיע?
לפני שתשקיעו במניות קנאביס, חשוב שתעשו את שיעורי הבית שלכם ותבינו לעומק את הסוגים השונים של החברות הפועלות בתחום.
תזכרו שלא תמיד כל הנוצץ זהב ולא כל חברה שתחום הפעילות שלה מתקשר לקנאביס חייבת להצליח בגדול בגלל הצמיחה של השוק כולו.
עם זאת, אין ספק שתהליך הלגליזציה שהולך וצובר תאוצה בכל רחבי העולם והביקוש ההולך וגובר למוצרי קנאביס שונים משפיע באופן חיובי על שוק הקנאביס ומאיץ את הצמיחה שלו.
במילים אחרות, ככל שיותר ויותר מדינות יבטלו את האיסור החוקי לצרוך קנאביס (בעיקר למטרות פנאי), ניתן לומר במידה גדולה יותר של וודאות שהשקעה בחברות קנאביס אמורה להפוך להרבה יותר אטרקטיבית ומשתלמת גם בטווח הרחוק.
אבל תעשיית הקנאביס זה מושג מאוד רחב וכולל שמתחלק לכמה תחומי וענפי פעילות שונים שחשוב להכיר.
מגדלי קנאביס
נתחיל מהמובן מאליו: החברות שעוסקות בגידול זנים שונים של קנאביס. אל תחשבו שכל אחד יכול לקום מחר בבוקר ולהתחיל לגדל באופן רשמי קנאביס בכמויות מסחריות (לפחות לא באופן חוקי).
כל החברות שמגדלות קנאביס צריכות לקבל מיליון אישורים ותווי תקן שונים והן נמצאות תחת פיקוח צמוד של גופי וארגוני הרגולציה השונים שמלווים את כל תהליך הגידול, הקציר והפצת המריחואנה לנקודות מכירה חיצוניות שפועלות באישור ממשלתי.
לפניכם כמה נתונים שימחישו את הגודל העצום של המגזר הזה והצמיחה חסרת התקדים שלו: החברה המובילה בקנדה לגידול קנאביס Canopy Growth Corp שנסחרת בבורסת ניו יורק (NYSE) הגיעה לאחרונה לשווי שוק עצום של 21 מיליארד דולר.
לא הרחק מאחוריה נמצאת המתחרה הגדולה שלה- חוות הגידול הקנאביס הקנדית Tilray שנסחרת בבורסת הנאסד"ק (NASDAQ) ומחזיקה בשווי שוק "צנוע" של למעלה מ-7 מיליארד בלבד. אין ספק שהמספרים המרשימים האלה מדברים בעד עצמם.
ביוטכנולוגיה
מעבר לחברות העוסקות בגידול קנאביס, כדאי לשים לב גם לחברות ביוטק שמפתחות תרופות המבוססות על קנאביס על פי התקנות והדרישות השונות בחוק שמסדירות הפצה המונית שלהן.
דוגמה אחת לחברה מהסוג הזה היא GW Pharmaceuticals הבריטית. החברה הזאת שהתפרסמה בזכות תרופה לטרשת נפוצה על בסיס קנאביס נסחרת בבורסת הנאסד"ק ((NASDAQ.
מוצרים ושירותים משניים ונלווים
שחקן המפתח השלישי בתעשיית המריחואנה אלה חברות שמציעות מוצרים או שירותים הנדרשים לגידול, שיווק, אריזת והפצת קנאביס.
ייתכן שמדובר בציוד הנדרש לגידול מריחואנה כמו תאורה מיוחדת או מערכות הידרופוניות. דוגמה טובה לחברה מהסוג הזה היא Scott Miracle-Gro שנסחרת בבורסת ניו יורק (NYSE).
מהם הסיכונים בהשקעה במניות קנאביס?
הפוטנציאל של השקעה בחברת מסוימת בתחום הקנאביס תלוי בצורה ישירה בהתקדמות תהליך הלגליזציה ובמעמד המשפטי של הסם.
רגולציה קפדנית ונוקשה יותר יכולה לשים מקלות בגלגלים של חברות רבות בשוק הקנאביס ולעכב את הצמיחה שלהן. לכן, עד שמספר רב של מדינות לא יקלו על השימוש בקנאביס או יהפכו אותו לחוקי לגמרי, צמיחת שוק הקנאביס בטווח הארוך מוטלת בספק.
בנוסף לכך, אל תחשבו שהצמיחה המהירה של שוק הקנאביס כולו זאת תעודת ביטוח לכך שהמניות של החברה הספציפית שבחרתם בה יזנקו בצורה משמעותית.
קיימים הבדלים עצומים בין האיכות והפוטנציאל של החברות השונות בתעשייה, ולכן אתם צריכים לנתח בנפרד את הביצועים והמדיניות של כל חברה ספציפית ולא רק להתמקד במצב הכללי של השוק.
אל תניחו מראש שכל חברה שקשורה איכשהוא למריחואנה הולכת להצליח בגדול. אם יש לה הנהלה גרועה או מוצר מקרטע, היא תמשיך לדשדש ולאכזב אתכם למרות הצמיחה המטורפת בשוק.
איך להשקיע במניות קנאביס?
כמו עם כל השקעה בשוק ההון, הצעד הראשון שלכם צריך להיות מחקר וניתוח שוק עצמאי.
במקום לגשש באפלה ולקחת ניחוש פרוע, אתם צריכים להבין לעומק את המצב בשוק ולנתח את הביצועים והפוטנציאל של החברה שאתם שוקלים לרכוש את המניות שלה.
לדוגמה, אם החברה שאתם מתעניינים בה משווקת את המוצרים או השירותים שלה במדינה אחת בלבד, אתם צריכים לבדוק את הסטטוס החוקי של הקנאביס באותה מדינה ולהישאר עם היד על הדופק בנוגע לכל התפתחות בתהליך הלגליזציה של הסם.
כשמצאתם את החברה שאתם מעוניינים להשקיע בה, השלב הבא יהיה למצוא ברוקר מקצועי ואמין שיקל על ביצוע העסקה.
תזכרו שמניות החברה צריכות להיסחר באחת מהבורסות המובילות והמרכזיות כדי שתוכלו לרכוש אותן.
אפשרות אחרת היא להשקיע במניות מריחואנה שנסחרות "מעבר לדלפק" (OTC). אבל השקעה מהסוג הזה מגיעה עם רמת סיכון גבוהה יותר ומתאימה למשקיעים מנוסים ומיומנים יותר.
לאחר שמצאתם את הברוקר המתאים, בדקתם את תעריפי העמלות שהוא גובה, תוכלו לצאת לדרך ולקנות מניות קנאביס.
קחו בחשבון שברוקרים מסוימים דורשים סכום השקעה מינימלי, ככה שמדובר בעוד נקודה חשובה שצריכים לקחת בחשבון כשאתם מחפשים את הברוקר המתאים עבורכם.
קרנות סל
אם אתם בטוחים שתעשיית הקנאביס זה הדבר הגדול הבא ומאמינים שהצמיחה שלה תימשך בכל הכוח בטווח הארוך, אבל אינכם מצליחים להחליט באיזו חברה בתעשיית הקנאביס עדיף להשקיע, השקעה בקרן סל יכולה להיות הפתרון המושלם עבורכם.
קרן סל (ETF) זה כלי השקעה שמאפשר לכם להרוויח תשואה בזכות העלייה בשווי של נכס פיננסי מסוים בלי שתצטרכו לרכוש אותו בצורה ישירה ולהחזיק בו. קיימות קרנות סל העוקבות אחר סחורות כמו זהב, כסף, נפט וחיטה.
נכון לזמן כתיבת השורות האלה, חברת Horizons Marijuana Life Sciences מציעה את קרן הסל (ETF) הגדולה ביותר בתעשיית המריחואנה. היא מורכבת מניירות ערך של חברות בולטות בתחום הקנאביס הרפואי.
רוב הארגונים במדד (74%) הזה פועלים בקנדה שהכריזה על לגליזציה מלאה של המריחואנה, כשיתר החברות מתבססות בבריטניה ובארצות הברית.
היתרון הגדול ביותר בקרן סל זאת ההזדמנות לגוון את תיק ההשקעות שלכם ולהשקיע בתחום רחב אחד ולא במניה אחת בודדת.
אם התחום הזה פורח ונמצא במומנטום חיובי, תוכלו להשיג תשואה יפה.
אבל עוד לא שמעתם את החלק המעניין ביותר: קרן סל מאפשרת לכם להמר גם נגד השוק וללכת על "שורט" (מכירה בחסר). זאת אומרת שאם אתם חושבים שהחגיגה של שוק הקנאביס נגמרה והבועה הזאת עומדת להתפוצץ, תוכלו להרוויח גם באמצעות ירידה בשווי של ניירות הערך בקרן הסל.
מניות קנאביס: סיכום ומסקנות
בשורה התחתונה, אם תהליך הלגליזציה יעלה הילוך ומספר גדול יותר של מדינות יסירו את האיסור החוקי על שימוש במריחואנה, במיוחד למטרות פנאי, אין ספק שלמניות הקנאביס צפוי עתיד מזהיר ובהיר במיוחד.
אבל, אם המגבלות יישארו במקומן ואי הוודאות סביב שוק הקנאביס תעמיק ותגדל, ייתכן שהשיא כבר נמצא מאחורינו ושהצמיחה המדהימה של שוק הקנאביס תיעצר ותיבלם.
אין ספק שחברות הקנאביס "שואפות גבוה" והמניות שלהן מזנקות בצורה תלולה, אבל האם המגמה הזאת תימשך בעתיד? לאף אחד אין תשובה ודאית.
לכן, חשוב שתתנהלו בצורה חכמה, זהירה ומושכלת. תתעלמו מכל הכותרות המפוצצות ורעשי הרקע, תעשו מחקר וניתוח שוק מעמיק ותבחרו בחכמה את מניות הקנאביס המבטיחות והאיכותיות ביותר.