הרצת מניות: מה זה הרצת מניות ופאמפ אנד דאמפ?

הרצת מניות בשיטת "פאמפ אנד דאמפ" ("נפח וזרוק" בתרגום חופשי) היא אחת מהתרמיות וההונאות הפופולריות והנפוצות ביותר בשוק ההון שמשקיעים רובים נופלים בה שוב ושוב.

השיטה פשוטה מאוד: הנוכל מפיץ הכרזות שקריות וסיפורים מצוצים מהאצבע על מניה מבטיחה ואטרקטיבית במיוחד כדי לנפח באופן מלאכותי את השווי שלה ולמשוך אליה כמה שיותר משקיעים.

מה שהסוחרים התמימים שמסתערים על המניה הלוהטת לא יודעים זה שהנוכל שעומד מאחורי ההונאה רכש עוד לפני כן כמויות גדולות של מניית הזבל הזאת במחירי רצפה וכל המטרה שלו היא להזניק את מחיר המניה ואז למכור אותה ברווח עצום רגע לפני שהשקרים שלו מתגלים ויוצאים לאור.

התרמית הזאת מורכבת משני חלקים: הנוכלים מתחילים לקדם ולשווק מניה מסוימת בתור הדבר הגדול הבא וההשקעה המשתלמת ביותר שיש.

הם מפמפמים על הפוטנציאל הבלתי נגמר שלה בכל מקום אפשרי: הרשתות החברתיות, פורומים בנושא מסחר בשוק ההון ורשימות תפוצה בדואר האלקטרוני.

המשקיעים הלא זהירים בטוחים שמדובר בהזדמנות של החיים שלהם ומסתערים על המניה, והשמועה על המניה הלוהטת מתפשטת כמו אש בשדה קוצים והביקוש הפתאומי מזניק את השווי שלה.

הנוכלים האחראיים לתרמית מוכרים את האחזקות שלהם שהם רכשו בגרושים למשקיעים שלא חושדים בכלום ושממהרים לחטוף את המניה המפוקפקת במחירים מופקעים שאין להם כל קשר למציאות.

כמובן שזה רק עניין של זמן עד שהחגיגה נגמרת והמנייה מתרסקת לשווי האמיתי שלה: הנוכלים יוצאים עם כיסים מלאים והמשקיעים שנפלו בפח מאבדים את כל כספם. זה כל הסיפור.

על פי הרשות האמריקאית לניירות ערך (SEC), הונאות מהסוג הזה פורחות באינטרנט שמאפשר לנוכלים להפיץ בקלות ובמהירות את השקרים שלהם לכמות עצומה של אנשים בלי לחשוף את עצמם.

הרמאים האלה תמיד טוענים שהם מחזיקים "במידע פנימי ובלעדי ממקור סודי על התפתחות חשובה בחברה מסוימת" שתוביל לזינוק חד במניה שלה.

לא משנה אם מדובר במוצר פלאי, המצאה מהפכנית או תחזית רווח אטרקטיבית, זה תמיד סוג של פיתיון שאין לו כל אחיזה במציאות.

לפעמים, הנוכלים משתפים פעולה עם אנשים בתוך החברה האלמונית והמפוקפקת שיודעת שהדרך היחידה שלה למשוך משקיעים זה " לעבוד עליהם בעיניים".

איך עובדת הרצת מניות בשיטת פאמפ אנד דאמפ

הנוכלים או מקורות מתוך החברה מתחילים לקדם ולשווק מניה מסוימת בתור הזדמנות של פעם בחיים שאסור לפספס.

הם מבטיחים הרים וגבעות, יוצאים בהכרזות חגיגיות ומפזרים הצהרות מפוצצות שנועדו לנפח את השווי של המניה.

הטריקים והגימיקים המדויקים משתנים מתרמית לתרמית, אבל דפוס הפעולה נשאר זהה והונאה מהסוג הזה תמיד נשענת על אותו העיקרון: ניצול לרעה של כוחות הביקוש וההיצע בשוק.

מומחים למסחר בשוק ההון מסבירים כי ההונאות האלה מתרחשות עם מניות קטנות וזולות של חברות אלמוניות בעלות שווי שוק נמוך.

הן בדרך כלל נסחרות "מעבר לדלפק" (מחוץ לבורסות העיקריות והמובילות), ובגלל שהיקף המסחר במניות של החברות האלה קטן יחסית, כל עלייה בביקוש מגדילה באופן משמעותי את שווי המניה.

כשהמחיר של המניה מזנק בגלל נהירת המשקיעים, הנוכלים שעומדים מאחורי התרמית יימהרו להיפטר מהאחזקות שלהם ולגרוף רווחים גדולים.

אם צפיתם בסרטים "חדר לחץ" ו-"הזאב מוול סטריט", אז יש לכם מושג איך מתנהלת הונאת "פאמפ אנד דאמפ".

שני הסרטים האלה מדגימים בצורה נפלאה איך השיטה הזאת עובדת, הם מראים מחסן שמלא בברוקרים שמתקשרים ללקוחות שלהם ומנסים לדחוף להם מניות מפוקפקות עם פוטנציאל מעורפל.

חברות הברוקראז’ תפקדו בתור "עושי שוק" שהחזיקו בכמויות גדולות של מניות הזבל האלה.

מנהלי החברות עודדו את הברוקרים שעובדים עבורם למכור כמה שיותר פני סטוקס ללקוחות שלהם תמורת עמלות גבוהות ובונוסים שמנים. בדרך הזאת הם ניפחו את הביקוש למניות האלה והקפיצו את השער שלהן באופן מלאכותי.

כשהיקף מכירת המניות האלה הגיע למסה קריטית, החברות האלה מיהרו להיפטר מהאחזקות שלהן ולגרוף רווחים עצומים.

כמובן שהנטישה ההמונית הזאת גרמה לצניחה חופשית במחירי המניות שירדו בחזרה לקרקע המציאות, בזמן שהלקוחות ההמומים ספגו הפסדים כבדים מבלי לחשוד שהברוקרים שהם בטחו בהם התעשרו על חשבונם.

הרצת מניות גרסה 2.0

אצבע שמצביעה על גרף של בורסה במניה מסויימת

כיום מתבצעת גרסה משופרת של תרגיל העוקץ הקלאסי הזה – האינטרנט והקפיצה הטכנולוגית הפכו את החיים של הנוכלים האלה לקלים ונוחים יותר מאי פעם.

הם יכולים להריץ את ההונאות שלהם בעזרת חשבון מסחר מקוון. גם המשימה שלהם לשכנע כמה שיותר סוחרים אחרים להשקיע במניה "חמה" מסוימת הפכה לפשוטה ומהירה יותר מאי פעם.

הם אפילו לא צריכים להזיע ולעבוד קשה: מספיק שהם ירכשו כמות גדולה של מניות הזבל האלה שבקושי נסחרות כדי להקפיץ את המחיר שלהן.

הזינוק הפתאומי במחיר עושה את שלו וגורם למשקיעים לקפוץ על ההזדמנות ולהתנפל על המניה.

כשהנוכלים מרגישים שהמצב קרוב לנקודת רתיחה ושהמשקיעים עומדים להפסיק לבלוע את הפתיון, הם נפטרים מהאחזקות שלהם כדי לממש רווחים.

השורה התחתונה

גבר עם מסיכה שחורה יושב בחליפה מול שולחן עם שק של כסף

הרצת מניות בשיטת פאמפ אנד דאמפ היא מעשה לא חוקי הכרוך בעונשים כבדים: הנוכלים שניסו להשפיע על מחיר המניה בדרכים לא חוקיות יצטרכו לתת את הדין ולשלם קנסות כבדים.

אבל במקום לסמוך על גופי הרגולציה ורשויות החוק שיתפסו את הרמאים האלה, עדיף פשוט לא ליפול בפח ולדעת לזהות את התרמיות האלה ולהתחמק מהן.

החדשות הטובות שכל משקיע יכול להגן על עצמו מההונאות האלה.

איך עושים את זה?

פשוט מאוד: לפני שאתם נכנסים ל"מניה חמה" שכולם קונים, תעשו מחקר עצמאי משלכם ותבדקו לעומק את הביצועים והפוטנציאל האמיתי שלה.

ככה אף פעם לא תפלו בפח ותאבדו את הכסף שלכם בגלל חוסר זהירות, היעדר שיקול דעת ופזיזות.

דוד שוורץ

דוד שוורץ

גדלתי בשוק ההון "מלמטה" מעמדת פקיד בבנק לאומי, יועץ השקעות בכיר, ממונה על הדרכת יועצי ההשקעות בבנק לאומי, ממונה על הייעוץ להשקעות בבנק, ממונה (ומקים) מחלקת הפיקדונות, מנהל השיווק בבנק, מנהל הנציגות הגדולה ביותר בחו"ל של בנק לאומי, מנכ"ל או יו"ר דירקטוריון ב 3 בנקים שונים של החברות לניהול השקעות של הבנק (האחרון היה מזרחי-טפחות בו כיהנתי כמנכ"ל קרנות הנאמנות של הבנק ), כיהנתי כיו"ר דירקטוריון חברה ציבורית שנסחרה בת"א ובנאסד"ק, וכמובן בעלים של בית ההשקעות.

מה דעתכם?

נשמח לשמוע את דעתכם בתגובות

השור
Logo