קרן גידור: מה זה קרן גידור ואיך משקיעים בה?

בזכות הוליווד, קרן גידור היא כבר לא מונח שידוע רק למומחי בורסה: הסדרה הפופולרית "מיליארדים" בכיכובו של השחקן דמיאן לואיס מעניקה לנו הצצה מרתקת אל מאחורי הקלעים של העולם הסוער והסוחף של וול סטריט.

היא מתארת את קורות חייו של מנהל קרן גידור מצליח וכל יכול בשם רוברט "בובי" אקסלרוד שלא בוחל בשום אמצעי כדי למקסם את הרווחים שלו: בזכות הסדרה הזאת מיליוני צופים נחשפו לצדדים האפלים והפחות נוצצים של קרנות הגידור.

יכולנו לקבל טעימה מכל הדרמות, התככים והמזימות שמתרחשות מאחורי הדלתיים הסגורות של קרן גידור שמגלגלת מיליארדים ולהיחשף לאורח החיים ולסדר היום של מייסדי, מנהלי וסוחרי אחת מקרני הגידור המצליחות בניו יורק מצד אחד וגופי הרגולציה שמנסים לפקח עליהן מהצד השני.

אבל כמובן שהחיים הן לא סדרת טלוויזיה והגיע הזמן להבין מה זאת קרן גידור, כיצד היא פועלת ומהו התפקיד שלה בשוק ההון.

במאמר הזה אתם הולכים ללמוד את כל מה שצריך לדעת על קרנות גידור ולהבין את סודות ההצלחה ונקודות החולשה שלהן.

מה זה קרן גידור?

קרן גידור הפכה לאחד מהטרנדים החמים והמדוברים ביותר בשוק ההון, ומאחורי המושג המפוצץ הזה עומדת קבוצת משקיעים שמבצעים השקעה משותפת: הם מאגדים את כספי ההשקעות שלהם ומסתמכים על מנהל השקעות מנוסה ומיומן שאמור לספק רווחים מקסימליים בכל מצב שוק.

המשקיעים שנקראים: "שותפים מוגבלים" מספקים את המימון לקרן ומאפשרים לה לפעול, ומנהל הקרן הידוע בתור: "השותף הכללי", מתווה את פעילות הקרן ושולט בנכסים שנמצאים תחת ניהולו.

לקרן גידור יש מטרה אחת ויחידה: לספק את התשואה הטובה ביותר למשקיעים. חד וחלק.

כל קרן גידור מיישמת אסטרטגיית השקעות ייחודית שהתווה השותף הכללי (מנהל הקרן), כאשר רוב קרנות הגידור מחזיקות בצוות של סוחרים שמגלגלים עסקאות עם מגוון רחב של נכסים פיננסיים בשווקים שונים.

השותף הכללי מפקח אחר פעילות מנהלי וסוחרי הקרן ומוודא שהם נצמדים לאסטרטגיה של הקרן ומוציאים אותה לפועל בצורה הטובה והיעילה ביותר.

שותפים כלליים מוכשרים ינסו להקטין ולנטרל עד כמה שאפשר את הסיכונים בהשקעות של הקרן.

למרות שהמבנה של קרן גידור מזכיר קרן נאמנות רגילה, היא מתנהלת בצורה שונה לגמרי: קרן גידור מעדיפה להמר על כל הקופה ולקחת סיכונים גדולים יותר, דבקה בשיטות השקעה אגרסיביות ונגישה עבור לקוחות אמידים או גופים מוסדיים בלבד.

קרן גידור קיבלה את השם שלה בגלל השימוש בשיטות ואסטרטגיות השקעה שנועדו לגדר את המשקיעים מהפסדים ולאפשר להם להרוויח גם בשוק תנודתי ולא יציב.

כשמשקיעים פרטיים רוכשים ניירות ערך כמו אגרות חוב או מניות הן בדרך כלל ילכו לפוזיצית לונג או שורט (מכירה בחסר).

פוזיציית לונג היא העסקה הבסיסית והמקובלת בבורסה שבמהלכה המשקיע רוכש נייר ערך כלשהוא בציפייה שהמחיר שלו יעלה והוא יוכל למכור אותו במחיר גבוה יותר ולהרוויח את ההפרש, לעומת זאת, בפוזיציית שורט (מכירה בחסר), המשקיע מהמר נגד מכשיר פיננסי כלשהוא ומקווה להרוויח מהירידה בשווי שלו.

קרן גידור מאפשרת ליהנות מהטוב שבשני העולמות ולנטרל את הסיכון בכל אחד מסוגי העסקאות האלה, לדוגמה, מנהל הקרן יכול לחזות שמדד S&P500 יעלה בשנה הבאה.

אם הבורסה תתמוטט, זה יכול למחוק חלק גדול מכספי הקרן, לכן, הוא מגדר את עצמו מהסיכון בעסקה באמצעות השקעה בזהב בשווי דומה ומשתמש בו בתור "תעודת ביטוח" למקרה שהוא יטעה בתחזית שלו ומדד המניות יצנח.

זהב נחשב להימור הטוב והבטוח ביותר בעת קריסה של השוק והשווי שלו נוטה לזנק בעת ירידות שערים חדות בבורסה, וזה אומר שקרן הגידור הולכת על בטוח ומכינה לעצמה קרש הצלה לכל מקרה שלא יהיה.

אפילו אם יתרחש תסריט הפוך והבורסה תזנק בצורה חדה ותשבור שיאים בעוד שמחיר הזהב יתחיל לדשדש ולרדת, מנהל הקרן ימכור את הזהב שברשותו ובצורה כזאת יצמצם את הפסדי הקרן וימזער את הפגיעה בתשואת המשקיעים.

למרות שאסטרטגיות ההשקעה של קרנות גידור מספקות קבלות מוכחות ומגלגלות רווחים דמיוניים, תמיד קיים הסיכוי שמשהו ישתבש וכל טעות קטנה או הימור לא מחושב עלולים לגרום להפסדי ענק

אבל, קרנות גידור מתמחות בנטרול כל המוקשים והמכשולים שמפריעים להן והן מצטיינות במקסום הרווחים בכל מצב שוק.

המטרה שלהן היא לספק למשקיעים תשואה חיובית גם בזמנים הטובים כשהשוק עולה וגם בתקופות פחות טובות כשהשוק יורד.

המאפייניים הייחודיים של קרן גידור

יד עושה רשימה של וי על דף ניייר לבן

לקרן גידור יש כמה מאפיינים ייחודיים שגורמים לה לבלוט בנוף ומבדילים אותה מכל שאר כלי ההשקעה המשותפת האחרים בשוק ההון כמו קרנות נאמנות.

ההבדל המשמעותי והבולט ביותר בין שני המכשירים הפיננסיים האלה זאת העובדה שקרן גידור נגישה בפני משקיעים אמידים עם כיסים עמוקים בלבד.

בעוד שקרן נאמנות פתוחה לציבור הרחב, קרנות גידור זמינות עבור גופים מוסדיים או משקיעים כשירים בעלי הון נזיל של מיליון דולר לפחות.

בנוסף, קרנות גידור מקבלות משקיעים שהכנסה השנתית שלהם עולה על רף של 200 אלף דולר.

בנוסף, קרנות גידור מחזיקות בתיק השקעות רחב ומגוון יותר בהשוואה לרוב קרנות הנאמנות.

מדיניות ההשקעה של קרן גידור גמישה ומתוחכמת יותר והיא אינה פוסלת שום אפיק השקעה רווחי – קרן גידור יכולה להשקיע בניירות ערך, נדל"ן, נגזרים, מט"ח וכו’.

לעומת זאת, קרנות נאמנות מתמקדות בדרך כלל במניות ובאגרות חוב בלבד, כאשר טווח ההשקעות שלהן הרבה יותר מוגבל ומצומצם, מה שמגביר את רמת הסיכון.

כשמדובר בקרן גידור, גיוון השקעות ופיזור סיכונים זה שם המשחק.

גם מינוף נכסים נמצא בארגז הכלים של קרנות גידור והפך לחלק בלתי נפרד מאסטרטגיית המסחר הכוללת שלה: קרן גידור יכולה להסתמך על מסחר ממונף כנגד בטחונות כדי להגדיל את כוח הקנייה שלה בעת השקעה בניירות ערך כמו מניות ואגרות חוב ובמט"ח.

המינוף מאפשר לקרן הגידור לסחור בסכומים גדולים יותר ממה שהיא מחזיקה בפועל כדי למקסם רווחים.

הדוגמה הבאה תדגים לכם מה זה מינוף ואיך הוא עובד: נניח שיתרת חשבון המסחר שלכם היא 100 דולר, זה אומר שאתם יכולים לקנות מניה אחת בשווי 100 דולר, אבל עם מינוף ביחס של 6:1, תוכלו לקנות 6 מניות בשווי 100 דולר כל אחת, למרות שאתם מחזיקים בסכום של 100 דולר בלבד בחשבון, ואת שאר הכסף ילווה לכם הברוקר.

מינוף מאפשר לקרן הגידור להגדיל ולהעצים את הרווחים שלה, אבל כמובן שמדובר גם בסיכון עצום – כמה קרנות גידור כבר פשטו רגל עקב מינוף גבוה מדי שהם לא הצליחו להחזיר.

קרנות נאמנות גובות מהמשקיעים דמי ניהול שמנוכים מהתשואה השנתית שלהם, לעומת זאת, קרן גידור גובה מהמשקיעים גם דמי ניהול וגם עמלת ביצוע.

מסלול העמלות הנפוץ ביותר בקרנות גידור הוא 2% עמלת ניהול ו-20% עמלת הצלחה.

המשקיעים נדרשים לשלם דמי ניהול בגובה 2% מהיקף ההשקעה שלהם מדי שנה, אבל זה רק קצה הקרחון, כי קרן גידור לוקחת גם עמלה של 20% מהרווח שלכם.

כמה קרנות גידור מובילות שמספקות את התשואה הגבוהה ביותר בשוק גובות מהלקוחות שלהן 3% דמי ניהול ו-30% עמלת ביצוע (או דמי הצלחה).

חלק מהמשקיעים לא מרוצים מדמי הניהול המרגיזים ומתלוננים שמדובר ב"שוד לאור היום", אז בואו נעשה את החשבון: אם קרן הגידור מנהלת נכסים בשווי מיליארד דולר, היא מגלגלת לכיס עמלה של 20 מיליון דולר בלי שהיא תצטרך להזיז אצבע ולהשלים עסקה מוצלחת אחת.

אבל עוד לא הגענו לחלק הטוב ביותר: תצטרכו לשלם 2% מגובה ההשקעה שלכם ללא כל קשר לביצועים של הקרן ולתשואה שקיבלתם, מה שאומר שתצטרכו להמשיך לשלם את העמלה גם אם הקרן עושה עבודה גרועה ומפסידה את הכסף שלכם.

כן, כן, קראתם נכון.

אתם יכולים לדמיין מנהל השקעות שמודיע לכם את החדשות הרעות שהפסדתם לא מעט כסף ובמקביל דורש עמלה על העבודה "הנפלאה" שלו?

זה יכול לקרות בקרן גידור מומלצת שממשיכה לגזור קופון יפה מדי שנה גם כשהלקוחות שלה מפסידים, אז כנראה שבגלל זה מדובר בתעשייה כל כך רווחית שמגלגלת סכומי כסף אדירים.

אסטרטגיות ההשקעה של קרנות גידור

למרות שכל קרנות הגידור בישראל חולקות את אותה המהות, לכל אחת מהן יש מדיניות ואסטרטגיית השקעה ייחודית משלה שנקבעת על ידי מנהל הקרן.

האסטרטגיה הזאת קובעת את אפיקי ההשקעה והמכשירים הפיננסיים שהקרן משקיעה בהם. לפניכם כמה דוגמאות לאסטרטגיות השקעה נפוצות בקרב קרנות גידור.

קרנות גידור שמתמחות בניירות ערך משקיעות במדדי מניות ובמניות נפרדות, ותיק ההשקעות שלהן כולל ני"ע הנסחרות בבורסות בארה"ב ומדינות מפותחות או שווקים מתעוררים אחרים בכל רחבי העולם.

מנהל הקרן יבחר את המניות האטרקטיביות והמבטיחות ביותר שהמחיר שלהן אמור לזנק ויחזיק בהן במשך שבועות או חודשים, ובמקביל הוא יגדר את הסיכונים בעזרת עסקאות שורט (מכירה בחסר) של מדדים אחרים או מניות שמתומחרות גבוה מדי.

קרנות גידור מאקרו עולמיות משקיעות באגרות חוב, מט"ח ומניות, והן שואפות לנצל לטובתן שינויים גיאו-פוליטיים, מגמות גלובליות או אירועים בעלי משמעות כלכלית רחבה.

קרן גידור הפועלת על פי אסטרטגיית "שווי יחסי" מחפשת הזדמנויות להרוויח באמצעות המרווח של נכסים פיננסיים שונים.

המרווח הוא ההפרש בין מחיר הקנייה למחיר המכירה של נכס פיננסי מסוים והקרן מנסה לנצל לטובתה את הבדלי המחיר האלה כדי להשיג רווחים.

קרן גידור המתבססת על אסטרטגיית "אגד קרנות" משקיעה בקרנות גידור ובכלי השקעה אחרים.

הרגולציה של קרנות גידור

גבר בחליפה חומה בודק רגולציה של קרנות גידור שונות

אחת מהדמויות הראשיות בסדרה "מיליארדים" היא של צ’רלס "צ’אק" רודס שמגולמת על ידי השחקן פול ג’יאמטי – מדובר בתובע הכללי של מחוז דרום ניו יורק שנלחם בפשעים פיננסיים ומנסה למגר את השחיתות בשוק ההון בכל דרך אפשרית.

כמובן שהוא נאבק בכל הכוח במומחה ההשקעות ומנהל קרן הגידור בובי אקסלרוד שלא מהסס לעבור על החוק ולהשתמש במידע פנימי וחסוי כדי לגרוף רווחים.

אבל בואו נחזור לעולם האמיתי.

במציאות, קרן גידור נתונה תחת רמה מצומצמת ונמוכה יותר של פיקוח ורגולציה מצד הרשות לניירות ערך בארה"ב (SEC) בהשוואה לקרנות פנסיה וקרנות נאמנות.

בגלל שקרן גידור מקבלת את המימון שלה מגופים מוסדיים ומשקיעים "כשירים", הרשות לניירות ערך אינה רואה צורך ממשי לפקח על ההתנהלות שלה באופן קפדני ומעמיק כפי שהיא נוהגת עם כלי השקעה אחרים הנסחרים בבורסה.

אבל היחס של גופי הרגולציה לקרנות גידור מתחיל להשתנות.

מחקרים עדכניים מראים שקרנות גידור חולשות על נכסים תחת ניהול (AUM) בשווי של למעלה מטריליון דולר, מה שהופך אותן לעוצמתיות ומשפיעות יותר מהכללות של כמה מדינות קטנות.

לרשות לניירות ערך בארה"ב (SEC) סופסוף ירד האסימון ששוק פיננסי גדול כל כך לא יכול להתנהל ללא פיקוח ובקרה והיא פועלת כדי לשנות את המצב ולחייב את קרנות הפיקוח לעמוד בשורה של תקנות חוקיות.

היתרונות של קרן גידור

יד של אישה עושה תנועה של אצבע למעלה

למרות דמי הניהול הגבוהים והעמלות המנופחות שתצטרכו לשלם, רוב קרנות הגידור מספקות תשואה מטורפת שמצדיקה את עלויות ההשקעה הגבוהות.

קרנות גידור מסוימות מספקות ללקוחות שלהם לא פחות מ-80% תשואה על ההשקעה שלהם, אבל כמובן שזה תלוי בכישורים, בניסיון וביכולות של מנהל הקרן, אבל כמה מקרנות הגידור הרווחיות והמצליחות ביותר בעולם יכולות להתגאות בתשואה מדהימה שאפשר רק לחלום עליה.

קרנות גידור שומרות על רווחיות בכל מצב שוק: הן מספקות את הסחורה גם כשהשוק עולה ופורח וגם כשהוא מקרטע ומתרסק.

קרנות גידור מסוגלות להרוויח גם מירידות שערים בשוק באמצעות פוזיציות שורט (מכירה בחסר) והן לא מתביישות להודות בזה.

במהלך ריאיון לערוץ CNN שהתקיים לפני כמה שנים, סוחר בקרן גידור מובילה הודה שהוא מקווה שהשוק יתרסק בקרוב כי הוא עושה את העסקאות הכי רווחיות שלו כשהבורסה נמצאת בירידה!

כמובן שהציבור לא התלהב מהווידוי המרגש של הסוחר הנלהב והוא זכה למבול של ביקורות ארסיות. המשקיע הזה הוכתר בתור בוגד תאב בצע שמצפה להתרסקות הכלכלה האמריקאית ומרוויח על גב הציבור.

סצנה דומה הופיעה גם בסדרה "מיליארדים" (Billions) כשהגיבור הראשי "אקסלרוד" מבצע עסקאות שורט נגד חברות התעופה כמה רגעים לאחר שמטוסים פגעו במגדלי התאומים במהלך פיגועי 11 בספטמבר.

כמובן שהוא הרוויח מיליארדים מהעסקה המשתלמת הזאת, אבל ההתנהגות הלא מוסרית שלו גרמה לזעם וחרם ציבורי עליו.

כפי שרומז השם שלה, קרן גידור אמורה לגדר את המשקיעים מסיכונים: השימוש במינוף מאפשר למקסם את רווחי הקרן.

קרנות גידור משכו אליהן כמה ממנהלי ההשקעות המוכשרים והמחוננים ביותר בעולם, כאשר תוכניות תגמול העובדים של קרן גידור דומה לבנק: ככל שהסוחרים מגלגלים עסקאות מוצלחות ורווחיות יותר, ככה הבונוס שהם יקבלו יהיה גבוה יותר.

עבודה בקרן גידור מובילה נחשבת למשרה יוקרתית ומבוקשת והמון סוחרים, יועצי ומנהלי השקעות חולמים לעבוד בחברת גידור מצליחה.

המשקיעים מרוצים עד הגג מהתשואה המדהימה שמספקות קרנות גידור ולא אכפת להם לשלם את העמלות השמנות כל עוד הם נהנים מרווחים העצומים שהם יתקשו לקבל במקום אחר.

החסרונות של קרן גידור

יד של גבר עושה תנועה של אצבע למטה

החיסרון העיקרי של השקעה בקרן גידור זאת עלות ההשקעה הגבוהה.

לכן לפני שתתחייבו לשלם את דמי הניהול והביצוע הגבוהים, אתם חייבים לוודא שבחרתם בקרן גידור אמינה וטובה עם מוניטין חיובי ואחוזי הצלחה גבוהים שתצדיק את כל העמלות שתצטרכו לשלם לה.

הנטייה של קרנות גידור רבות להשתמש במינוף נדיב וגבוה יכולה להביא לקריסה מוחלטת ואפילו לפשיטת רגל – כל טעות עלולה להיות קטלנית ולגרום לדרישת בטחונות (Margin Call), לסגירת הפוזיציה ולהפסדים כבדים.

אסטרטגיית ההשקעה האגרסיבית שמאפיינת קרנות גידור רבות יכולה להפוך ל"הימור על כל הקופה" ולהוביל להפסדים עצומים במקרה של התמוטטות השוק.

קרן גידור: השורה התחתונה

צוות עובדים של קרן גידור עומדים ומחייכים במשרד

קרן גידור היא שותפות רשמית של משקיעים וחברת ניהול השקעות מקצועית שמטרתה היא להרוויח בכל מצב שוק ולספק תשואה חיובית למשקיעים.

למרות שקרנות גידור דומות בכמה מובנים לקרנות נאמנות, יש כמה הבדלים מהותיים בין כלי ההשקעות האלה.

קרן גידור דורשת דמי השקעה מינימליים הרבה יותר גבוהים ופונה לגופים מוסדיים ולמשקיעים "כשירים" בעלי הון עצמי גבוה.

כדי להשקיע בקרן גידור, תצטרכו להרוויח למעלה 500,000 אלף שקל בשנה או להחזיק בהון נזיל של יותר מכמה מיליוני שקלים, ככה שאם אינכם עומדים בדרישות הסף הגבוהות האלה, הדלת תהיה סגורה בפניכם.

בנוסף, קרנות גידור פועלות תחת דרישות שקיפות וגילוי נאות מוגבלות יותר כלפי המשקיעים בהשוואה לקרנות נאמנות – הפיקוח הרופף וחובת הדווח המצומצמת מאפשרת לקרנות הגידור ליישם אסטרטגיות השקעה אגרסיביות ומסוכנות יותר.

המטרה של קרנות גידור היא להקדים את השוק ולספק תשואה עודפת (אלפא): הכוונה היא שמנהל הקרן צריך להשיג תשואה עודפת על מדדי השוק והמטרה מקדשת את האמצעים.

כדי לעמוד במשימה, קרנות גידור לא מהססות למתוח את הגבולות ולשנות את כללי המשחק. הן מנצלות לטובתן מגוון רחב של שיטות ואסטרטגיות השקעה שונות כדי למקסם רווחים.

עיקרי מדיניות ההשקעות של קרן הגידור מפורטים בתזכיר מיוחד הזמין בפני המשקיעים: התשקיף הזה מכיל את אסטרטגיית ההשקעות של הקרן, כמו גם את רמת המינוף בעסקאות שהיא מבצעת.

אז נכון שקרנות גידור "יוצאות מגדרן" כדי לספק למשקיעים את התשואה המרבית, אבל מדובר בתענוג יקר.

משקיעי הקרן משלמים דמי ניהול בגובה 2% מהיקף ההשקעה ונאלצים להיפרד מ-20% מהרווחים שהשיגו.

דוד שוורץ

דוד שוורץ

גדלתי בשוק ההון "מלמטה" מעמדת פקיד בבנק לאומי, יועץ השקעות בכיר, ממונה על הדרכת יועצי ההשקעות בבנק לאומי, ממונה על הייעוץ להשקעות בבנק, ממונה (ומקים) מחלקת הפיקדונות, מנהל השיווק בבנק, מנהל הנציגות הגדולה ביותר בחו"ל של בנק לאומי, מנכ"ל או יו"ר דירקטוריון ב 3 בנקים שונים של החברות לניהול השקעות של הבנק (האחרון היה מזרחי-טפחות בו כיהנתי כמנכ"ל קרנות הנאמנות של הבנק ), כיהנתי כיו"ר דירקטוריון חברה ציבורית שנסחרה בת"א ובנאסד"ק, וכמובן בעלים של בית ההשקעות.

מה דעתכם?

נשמח לשמוע את דעתכם בתגובות

השור
Logo