בואו נדבר על השקעות ערך: מרגישים שאתם עשויים מהחומר הנכון ושיש לכם את כל מה שנדרש כדי להרוויח בשוק ההון? יש סיכוי לא רע שאתם צודקים.
החדשות הטובות הן שכיום לא צריך להיות פרופסורים לכלכלה או יועצי השקעות "כרישים" עם 20 שנות ניסיון כדי לעשות כסף בבורסה, וגם משקיעים מתחילים שמוכנים להקדיש זמן ומאמץ ללמוד את השוק ולהבין איך הוא עובד יוכלו להרוויח לא רע.
לדוגמה, השקעה בקרנות סל זאת דרך מצוינת להשיג תשואה יפה בלי להתאמץ ולשבור את הראש יותר מדי. ככה שזה ממש לא בשמיים להתחיל להרוויח באמצעות מסחר בשוק ההון.
לא מאמינים לי? תשפטו בעצכם: מדד FTSE 100 שכולל את המניות של 100 החברות הציבוריות הגדולות ביותר בבריטניה צומח בקצב ממוצע של 7% מדי שנה. אתם יכולים לנחש כמה הייתם מרוויחים אם הייתם משקיעים סכום של 1,000 ליש"ט בשנת 1918 ומשקיעים מחדש את התשואה שלכם על בסיס שנתי?
סכום בלתי נתפס של מעל £900,000.
כן, כן, קראתם נכון.
ועם השקעות מתוחכמות יותר לא תצטרכו לחכות מאה שנה כדי להתחיל להרוויח: חבל שהכסף הפנוי שהצלחתם לחסוך בעבודה קשה סתם ישכב ויעלה אבק בחשבון הבנק שלכם, אז הגיע הזמן שתתנו לו לעבוד בשבילכם ותתחילו להשקיע אותו בצורה חכמה.
השקעת ערך זאת אחת מהדרכים הטובות והיעילות ביותר להשיג תשואה יפה ולסדר את העתיד הכלכלי שלכם. רוצים לדעת במה בדיוק מדובר? תמשיכו לקרוא ותגלו!
איך לקנות מניות?
השאלה הזאת עוברת במוחו של כל אדם שרוצה להתחיל לסחור בשוק ההון. עומדות לרשותכם מגוון רחב של דרכים שונות להשקיע בבורסה וחשוב שתבחרו את האפשרות המתאימה והטובה ביותר עבורכם.
הדרך הפשוטה והנפוצה ביותר להתחיל לסחור בשוק ההון היא באמצעות ברוקר: מדובר במתווך שמקשר אתכם לבורסה ומבצע עבורכם עסקאות קניית ומכירת מניות תמורת עמלות או דמי ניהול.
קרוב לוודאי שגם הבנק שלכם מעניק שירותי ברוקראז’ ומאפשר להשקיע בשוק ההון, וזאת יכולה להיות האופציה הנוחה ביותר עבור משקיעים מתחילים וטירונים.
בחירת הברוקר המתאים והנכון עבורכם יכולה להיות כאב ראש לא קטן.
ברוקר איכותי ואמין שיתאים ליעדי והרגלי המסחר שלכם יספק לכם את מירב הזדמנויות ההשקעה, יקל על ניהול תיק ההשקעות שלכם ויעזור למקסם את הרווחים שלכם.
לפניכם כמה שיקולים חשובים שיעזרו לבחור את נותן השירות המושלם עבורכם במינימום זמן ומאמץ.
- עמלות: מקור ההכנסה העיקרי של הברוקר אלה העמלות שהוא גובה תמורת כל עסקה שאתם מבצעים (בחלק מהמקרים ייתכן שתצטרכו לשלם גם דמי ניהול חשבון שנתיים). כמובן שעדיף לא לבחור בברוקר שגובה עמלות מוגזמות וגבוהות "שינגסו" ברווחים שלכם.
- סכום מינימלי בחשבון המסחר: הכוונה היא לסכום המינימלי שתצטרכו להפקיד בחשבון כדי להתחיל לסחור. חלק מהברוקרים דורשים רף השקעה מינימלי, מה שהופך אותם לאפשרות פחות מתאימה עבור משקיעים מתחילים עם תקציב נמוך.
- היקף התמיכה הרצוי: תבדקו לעומק אם כלי החינוך וההדרכה, משאבי מחקר וניתוח המניות ואפשרויות התמיכה והסיוע שמציע הברוקר עונים על הדרישות וההעדפות שלכם.
- זמינות אפיקי ונכסי ההשקעה המועדפים עליכם: תוודאו שהברוקר מאפשר לסחור באפיקי ונכסי ההשקעה שאתם מתעניינים בהם. עדיף ללכת על ברוקר שמאפשר לסחור במגוון רחב של ניירות ערך בשווקים שונים.
בחירת אסטרטגיית השקעות ערך שמתאימה עבורכם
לאחר שהשלמתם את כל התהליך הארוך והמעייף של בחירת הברוקר המתאים, פתיחת חשבון מסחר, הזנת ואימות נתונים, והפקדת הכסף לחשבון (מה שלוקח בדרך כלל 72 שעות, ככה שתתאזרו בסבלנות), תוכלו לצלול למים העמוקים ולהתחיל לקנות מניות!
אבל, רגע אחד!
אני יודע עד כמה מגרדות לכם הידיים להתחיל לגלגל עסקאות ולהרוויח, אבל לפני שתצאו לדרך ותתחילו לבצע השקעות ערך, יש עוד דבר אחד שאתם חייבים לעשות: להחליט על אסטרטגיית המסחר שלכם – בלי תוכנית פעולה שיטתית ומסודרת, אין לכם סיכוי להצליח בשוק ההון.
איך לגבש את האסטרטגיה הנכונה והמתאימה ביותר עבורכם? קודם כל, תצטרכו לענות על השאלות הבאות:
- מהי שיטת המסחר המועדפת עליכם?
- כמה זמן אתם מוכנים ויכולים להקדיש לניתוח ומחקר מניות?
- כמה כסף אתם מתכננים להשקיע?
- מהם היעדים שלכם ותוך כמה זמן אתם מצפים להשיג אותם?
- האם אתם מתכננים להשקיע לטווח הארוך ולהחזיק באותה מניה למשך 5, 10 או 20 שנה?
- והכי חשוב: מהי רמת הסובלנות שלכם לסיכונים?
אלה רק חלק מהנקודות החשובות שתצטרכו לקחת בחשבון לפני שתתחילו להשקיע בשוק ההון.
לכל משקיע יש צרכים, העדפות ואופי משלו, ולכן לכל אחד צריכה להיות אסטרטגיית השקעה ייחודית "התפורה" לצרכים שלו.
כדי לעשות לכם חיים קלים יותר ולהקל על מציאת האסטרטגיה המושלמת עבורכם, לפניכם כמה גישות ותפיסות כלליות שרוב האנשים נצמדים אליהן.
בספר "המשקיע הנבון" שיצא לאור בשנת 1949, "אבי השקעות הערך" בנג’מין גראהם פירט 5 אסטרטגיות כלליות להשקעה במניות.
- מסחר כללי: המשקיע חוזה מראש את התנועות בשוק ומנצל אותן לטובתו בדומה לאסטרטגיית השקעה במנות.
- מסחר בררני: המשקיע בוחר בעצמו מניות אטרקטיביות שלדעתו אמורות להצליח ולזנק בטווח הקצר, למשל בשנה הקרובה.
- לקנות בזול ולמכור ביוקר: המשקיע נכנס לשוק כשהמחירים נמוכים ומוכר את המניות במחיר גבוה יותר כדי לממש רווחים.
- בחירת "רצים למרחק ארוך": המשקיע בוחר את המניות שלדעתו יעלו בקצב מהיר יותר ממניות אחרות במשך תקופה של כמה שנים.
- רכישת מניה במחיר מציאה: המשקיע מאתר מניות שנסחרות במחיר נמוך יותר מהשווי האמיתי שלהן שהוא מחשב בעזרת טכניקות שונות.
הרעיון שמאחורי השקעות ערך
ניתן להגדיר את אסטרטגיית ההשקעה האישית שלי בתור שילוב של אסטרטגיות מספר 3 ומספר 5, ואולי גם חלקים מסוימים מאסטרטגיה מספר 4. לדעתי, כל גישות ושיטות המסחר האלה נכנסות תחת המטריה הרחבה של "השקעות ערך".
תוכלו למצוא בקלות טונות של ספרים, מאמרים וכתבות על השקעת ערך מאת כמה מהמשקיעים והמומחים המצליחים ביותר בתחום.
גורו ההשקעות האגדי וורן באפט, הוא החסיד הגדול והתומך הנלהב ביותר של פילוסופיית השקעות ערך והוא הצליח ליישם אותה בצורה מושלמת.
תורת ההשקעות הזאת הופיעה בפעם הראשונה בספרו המפורסם של בנג’מין גראהם "המשקיע הנבון" – הספר הזה הפך לתנ"ך של עולם השקעות הערך ובאפט קורא לו ספר חובה לכל משקיע מתחיל.
הרעיון הבסיסי מאחורי הגישה הזאת די פשוט ואינטואיטיבי, למרות שאנשים רבים סירבו להכיר בו:
- שימוש בכמה מדדים בסיסיים להערכת הביצועים של חברה מסוימת כדי לקבוע את השווי שלה.
- לאחר שקבעתם את השווי האמיתי והממשי של החברה, יש להשוות אותו למחיר המניה של החברה.
- בסופו של דבר, המחיר של המניה צריך לשקף ולייצג נאמנה את הערך האמיתי של החברה, בגלל שהיא מקנה בעלות חלקית בחברה.
אז בואו נראה איך זה עובד בפועל?
נניח שוורן באפט מחליט שהשווי של חברה מסוימת הוא מיליון דולר. לאחר מכן, הוא משווה בין ההערכה שלו למחיר המניה בשוק.
חישוב שווי השוק של החברה מתבצע בצורה פשוטה: כל מה שצריך לעשות זה להכפיל את המחיר של כל מניה במספר המניות הכולל.
אם הערך האמיתי של החברה גבוה מהשווי הנוכחי של המניה שלה בשוק, אפשר להגיד שהמניה נסחרת במחיר נמוך יותר מהשווי האמיתי שלה ושכדאי לרכוש אותה.
אם הערך האמיתי של החברה נמוך יותר מהשווי של המניה שלה בשוק, אפשר להגיד שהיא מתומחרת בצורה מוגזמת ונסחרת במחיר מנופח וגבוה מדי ביחס לשווי האמיתי שלה, וקרוב לוודאי שבשלב מסוים הבועה תתפוצץ והמחיר שלה בשוק יתחיל לרדת.
כדי להבין בצורה טובה יותר את עקרונות היסוד של השקעות ערך, נצטרך להכיר כמה עקרונות מרכזיים בדרך שבה פועל ומתנהל שוק ההון.
אחד מעקרונות המפתח בכלכלה המודרנית הוא: "שיווי משקל בשוק". הרעיון הוא שבטווח הארוך, המחיר של סחורות ושירותים, או במקרה שלנו ניירות ערך בשוק ההון, ישתווה לערך האמיתי (הפנימי) שלהם.
זה אומר שהמחיר אינו ערך אבסולוטי. הוא נקבע בצורה שרירותית על ידי יחסי הגומלין בין ההיצע והביקוש בשוק.
במילים אחרות, המחיר נקבע על ידי הסכמה בין הקונה למוכר. הוא מבוסס על הערכה סובייקטיבית שצריכה להשביע את רצונם של שני הצדדים.
אם אני מוכר בננה בדולר אחד, כמובן שהערך של הדולר יותר גבוה עבורי מאשר הבננה בעוד שעבור הקונה, הערך של הבננה גבוה יותר מדולר אחד. אז מי צודק? שני הצדדים, כי מדובר בהערכה סובייקטיבית.
הבורסה עובדת בצורה דומה. מחירי המניות נקבעים על ידי העסקאות בין הקונים והמוכרים. שווי המניה שאתם רואים בכל הגרפים והטבלאות משקף את כל העסקאות האלה.
מחירי המניות לא ממש אומרים הרבה, מעבר למה שהאנשים חושבים שערך המניה אמור להיות או מה לדעתם יהיה המחיר שלהן בעתיד. לא מדובר בערך הפנימי של המניה, אלא בהערכה סובייקטיבית לגמרי. אפשר להשוות אותן לבועות שיכולות להתפוצץ בכל רגע נתון.
אז בואו נחזור לנושא העיקרי שלנו וננסה להבין מה זאת השקעת ערך. כל הקטע בתפיסה הזאת היא למצוא את "הערך" האמיתי של החברה. הרעיון הוא שבטווח הארוך, מחיר השוק של המניה יתקרב לשווי האמיתי שלה.
אם החברה באמת רווחית, אבל השוק עדיין לא רואה את זה ומפספס את הפוטנציאל שטמון בה, מדובר בהזדמנות מעולה להיכנס למניה לפני שהשווי שלה יזנק וירקיע שחקים.
תוכלו לקנות את המניה "הזולה" הזאת במחיר מציאה, לשמור את הקלף המנצח הזה ביד וליהנות מדיבידנדים עסיסיים או למכור אותה בעתיד כשהמחיר של המניה יעלה ויתקרב לשווי הריאלי שלה.
הכול טוב ויפה, אבל איך יודעים מה הערך האמיתי של החברה?
תאמינו לי שקביעת השווי האמיתי של מניה מסוימת זאת לא משימה מהירה ופשוטה. זאת יכולה להיות עבודה די אפורה ושוחקת ולפעמים לוקח כמה שנים עד שלומדים לעשות את זה כמו שצריך.
כדי שיהיה לכם מושג מאיפה להתחיל, אני הולך לעבור על קצה המזלג על כמה מדדים חשובים שיכולים להוביל אתכם בכיוון הנכון.
אם אתם רוצים לבצע השקעות ערך מוצלחות, תצטרכו ללמוד לעומק את התחום, לפתח את הכישורים הנדרשים ולצבור ניסיון. התהליך הזה לא בדיוק מתאים לאנשים עצלנים שמעדיפים קיצורי דרך, פתרונות קסם ורווחים מיידיים.
מדדים של השקעות ערך
אם השווי הנוכחי של המניה אינו עולה על שני שליש מהערך האמיתי שלה, כדאי לשים אליה לב. לדוגמה, אם הערך האמיתי של המניה עומד על 30 דולר, אז השווי שלה בשוק אמור להיות 20 דולר ומטה.
- מכפיל רווח (P/E) נמוך: מדד נפוץ להערכת כדאיות ההשקעה בחברה מסוימת. הוא מוגדר בתור היחס בין שווי השוק הנוכחי של מניית החברה לרווח שלה למניה אחת. חישוב מכפיל הרווח מתבצע באמצעות חלוקת המחיר של המניה ברווח למניה.
- מכפיל הון נמוך (P/B): מדד שמאפשר לקבוע האם המניה נסחרת במחיר גבוה או נמוך יותר מהשווי האמיתי שלה באמצעות השוואת ההון העצמי (סך הנכסים) של החברה לעומת הון המניות של החברה. חישוב מכפיל הון מתבצע באמצעות חלוקת שווי השוק הנוכחי של החברה בהון העצמי שלה (סך נכסי החברה בניכוי ההתחייבויות שלה).
- מכפיל רווח צמיחה (PEG) נמוך: המדד הזה משמש לקביעת השווי של המניה תוך התחשבות בצמיחת הרווחים שלה. חישוב מכפיל רווח צמיחה מתבצע באמצעות חלוקת מכפיל הרווח בצמיחת הרווחים של החברה בפרק זמן מסוים. משקיעי ערך מתמקדים בחברות עם מכפיל רווח צמיחה הקטן מ-1.
- יחס שוטף (D/E): המדד הזה נועד להערכת רמת המינוף של החברה והחישוב שלו מתבצע באמצעות חלוקת סך ההתחייבויות של החברה בהון בעלי המניות בחברה.
- שיעור תשואת דיבידנד של לפחות שני שליש מתשואת אגרות חוב לטווח ארוך בדירוג גבוה AAA. לדוגמה, אם תשואת האג"ח בדירוג AAA של החברה עומדת על 3.61%, שיעור תשואת הדיבידנד של החברה צריך לעמוד על 2.38% לכל הפחות.
השורה התחתונה
היכולת לזהות מניה טובה בעזרת ניתוח פונדמנטלי מעמיק זאת מיומנות חשובה ומועילה, אבל מדובר רק בחצי עבודה.
כל החוכמה היא לא רק לרכוב על הגל של מניות טרנדיות ולוהטות שלא יורדות מהכותרות ומככבות בכל הדירוגים והסקירות, אלא גם לדעת לזהות חברות מבטיחות עם פוטנציאל גבוה שחמקו מהרדאר של שאר המשקיעים ועומדות לפרוץ בגדול.
משקיע מצליח חייב לדעת "לקרוא" בצורה נכונה את השוק ולאתר את הזדמנויות המכירה או הקנייה המשתלמות והרווחיות ביותר.
תזכרו שהמטרה האולטימטיבית של כל משקיע היא להחזיר את ההשקעה שלו ולגרוף רווחים.
גלל זה, הוא חייב להעריך בצורה נכונה את הערך האמיתי של המניה ולצפות מראש לאיזה כיוון היא הולכת.
כדי לעמוד במשימה המורכבת הזאת, הוא צריך לבחון בצורה שיטתית ומעמיקה את הביצועים והתפקוד שלה באמצעות מדדים אובייקטיביים.
בסופו של יום, כמעט כל חברה יכולה להיות השקעה מצוינת, כל עוד המניה שלה מתומחרת ונסחרת במחיר נמוך יותר מהשווי האמיתי שלה.
באופן דומה, אתם חייבים לדעת מתי מגיע הרגע המתאים לצאת ממניה ולהיפרד ממנה בגלל שהמחיר שלה בשוק איבד כל קשר עם המציאות והיא מתומחרת באופן מוגזם ומנופח.
זה אומר שכדי להרוויח לאורך זמן בשוק ההון, אתם צריכים לזהות האם המניה מתומחרת בצורה נכונה ביחס לפוטנציאל של החברה שעומדת מאחוריה ולערך האמיתי שלה.
בדיוק כמו שאתם מחפשים מוצר או שירות במחיר סביר והוגן שתואם לתמורה שהוא מספק, ככה אתם צריכים גם להתייחס למניות שאתם שוקלים להשקיע בהן.
ההבדל הוא שלמניה אין מחיר אחיד וקבוע והשווי שלה עולה ויורד לאורך זמן, מה שמספק למשקיע טוב ומיומן הזדמנות להשקעות רווחיות. אבל הוא צריך להיות מסוגל לזהות את ההזדמנויות האלה ולנצל אותן בשתי הידיים.
משקיעים שמוכנים להתאמץ ולעבוד קשה יוכלו לגלגל עסקאות רווחיות באמצעות ניתוח יומיומי של התנודות בשווי המניה, כמו גם בעזרת מחקר מעמיק של הדו"חות הכספיים שמוציאה החברה.
אם לאחר ניתוח פונדמנטלי של המניה, אתם לא רואים שום סיבה לפקפק בהמשך הצמיחה שלה בטווח הארוך ובטוחים שהחברה שעומדת מאחוריה מתנהלת בצורה נכונה ובריאה, אתם תוכלו להרוויח ממנה גם לאחר ירידה חולפת ונקודתית בשער שלה עקב חדשות רעות ומאכזבות.
אם תהיו סבלניים, תשמרו על קור רוח ולא תתנו לכל משבר זמני להוציא לכם את הרוח מהמפרשים, תוכלו ליהנות מהשקעה איכותית וסולידית לטווח הארוך.
כמו שכבר אמרתי, המחיר של המניה נקבע על ידי אנשים בשר ודם ולא על ידי רובוטים נטולי פגמים וחולשות. זה אומר שהם יכולים לטעות לפעמים ולתמחר את המניה בצורה לא נכונה בגלל צרות אופקים, ראייה קצרת טווח, פזיזות או לחץ חברתי.
ובהשקעות בשוק ההון, בדיוק כמו בחיים, לפעמים כדאי לשחות נגד הזרם ולא לבטוח ב"חוכמת ההמון".
היכולת לראות את כל התמונה ולהתעלם מרעשי הרקע יכולה לעזור לכם לבחור את המניות האיכותיות ביותר שכל השאר פספסו והמעיטו בערכן ותאמינו לי שזה יכול להשתלם לכם בגדול.