סחורות: המדריך המקיף להשקעה בסחורות

שוק ההון מציע מגוון רחב של אפיקי ונכסי השקעה שונים: מעבר למניות, קרנות גידור, מדדים, קרנות סל, ומט"ח, תוכלו להשקיע גם בסחורות.

כמובן שאפיק ההשקעה הזה לא מתאים לכל אחד וחשוב ללמוד את התחום לעומק כדי למקסם את הרווחים שלכם, אבל אם אתם סקרנים לדעת במה מדובר, המאמר הזה מיועד בדיוק בשבילכם.

במדריך הזה לא נכסה כל היבט ומאפיין של השקעה בסחורות, אבל נסביר בצורה תמציתית ובגובה העיניים במה בדיוק מדובר.

סחורות כמו זהב, חיטה, סוכר ונפט הם חומרי גלם טבעיים שמהווים את "אבני הבניין" של הכלכלה העולמית: המינרלים החשובים האלה ממלאים תפקיד מכריע בתעשייה ומשמשים לייצור רוב המוצרים שאנו משתמשים בהם באופן יומיומי.

בין אם מדובר בדייסת שיבולת השועל שאתם אוכלים לארוחת בוקר או בדלק להנעת המכונית שלכם, סחורות מקיפות אותנו מכל עבר וקשה לדמיין את החיים שלנו בלעדיהן.

בדיוק כמו בכל שוק פיננסי אחר, נזילות היא שם המשחק בהשקעה מוצלחת בשוק הסחורות.

כל החוכמה היא לבחור את הסחורה הנכונה והאטרקטיבית ביותר שתוכלו למכור או לקנות בצורה המהירה, הפשוטה והרווחית ביותר.

אז הגיע הזמן לצלול למים העמוקים ולהבין אילו סחורות זמינות בשוק ההון ואיך אפשר להשקיע בהן.

סחורות ראשוניות ומשניות

הסחורות בשוק מתחלקות לשתי קטגוריות עיקריות:

  • סחורה ראשונית: סחורה טהורה וגולמית שאינה עברה עיבוד ונחשבת למשאב טבעי. היא אינה מופקת בתקן אחיד וקבוע, מה שאומר שרמת האיכות שלה יכולה להשתנות באופן משמעותי על פי מקום וזמן ההפקה שלה. דוגמה טובה לסחורה ראשונית זה נפט גולמי.
  • סחורה משנית: מדובר בתוצרי לוואי של הסחורות הראשוניות שנועדו לספק את הדרישות והצרכים של השוק. לדוגמה, בתהליך הזיקוק של נפט גולמי מופקים מגוון רחב של תוצרי לוואי כמו דלק, גז פרופאן ודלק מטוסים.

סוגי הסחורות בשוק

סוגים שונים של סחורות מענפים מגוונים

שלושת מגזרי הסחורות העיקריים הם סחורות חקלאיות, אנרגיה ומתכות.

סחורות חקלאיות

גידולים חקלאיים מספקים מענה לצרכי המזון הבסיסיים של אוכלוסיית העולם ומשחקים תפקיד חשוב בכלכלה העולמית.

חשיבות שוק הסחורות החקלאיות טמונה גם באספקת תעסוקה למיליוני אנשים במדינות המתפתחות. לפניכם כמה מהסחורות החקלאיות הנפוצות והמבוקשות ביותר בשוק:

קקאוקפהתירס
כותנהשיבולת שועלמיץ תפוזים
לפתית (קנולה)אורזפולי סויה
סוכרחיטה

קיימות גם סחורות מן החי כמו:

בקר להאבסהבשר חזיר רזהבקר חי

מגזר האנרגיה

סחורות אנרגיה "מתדלקות" את תהליך התיעוש והפיתוח העולמי.

צריכת האנרגיה גדלה בקצב מסחרר גם במדינות מתפתחות וגם במדינות מפותחות, מה שמגביר את הביקוש למוצרי אנרגיה.

נפט גולמי זאת הסחורה המבוקשת והפופולרית ביותר בעולם ושוק הנפט גדול יותר מכל שווקי המתכות גם יחד.

לפניכם כמה ממוצרי האנרגיה הנסחרים ביותר בעולם:

נפט גולמי מסוג ברנטאתנולדלק
שמן חימוםגז טבעיפרופאן
WTI נפט גולמי מסוג

מתכות

לצד מוצרי האנרגיה, מתכות ממלאות תפקיד מכריע בתהליך התיעוש והפיתוח הכלכלי ברחבי העולם.

המסחר המודרני במתכות החל באמצע המאה ה-19 ונמשך ביתר שאת עד היום.

המהפכה התעשייתית והצמיחה הכלכלית חברת התקדים שהתרחשה במאה ה-21 בסין טרפה את הקלפים בשוק המתכות: בורסת המתכות של לונדון (London Metal Exchange) שנוסדה בשנת 1877 היא בורסת המתכות הגדולה ביותר בעולם ובשנת 2018 נפח המסחר היומי הממוצע שלה עמד על מספר בלתי נתפס של 730,498 עסקאות (על פי נתוני ה-LME).

לפניכם רשימה של כמה מהמתכות הנפוצות ביותר בשוק:

אלומיניוםסגסוגת אלומיניוםנחושת
עופרתניקלפלדה
בדילאבץ

בשוק נסחרות גם כמה מתכות יקרות:

זהבפלדיוםפלטינה
כסף

השקעה ומסחר בסחורות

גבר סוחר בשוק ההון מול 6 מסכי מחשב גדולים עם גרפים

כמובן שהעולם לא עומד במקום ושוק הסחורות צמח והתפתח באופן משמעותי לעומת הימים שבה החוואים והכורים מכרו את מרכולתם בירידים ובשווקי איכרים קטנים ומקומיים.

גם במאה ה-21 שוק הסחורות חי ובועט יותר מתמיד ומציע מגוון רחב של אפשרויות השקעה חדשניות וייחודיות.

אז בואו נתרשם מהדרכים השונות להשקיע בסחורות.

סחורות פיזיות

מדובר בדרך הישנה והטובה להשקיע בסחורות: האפשרות הבסיסית והמובנת מאליה היא פשוט לרכוש את הסחורה הפיזית באופן ישיר ולהחזיק אותה כדי למכור אותה בעתיד במחיר גבוה יותר.

הסחורות האלה אינן נסחרות בבורסה וקיים פער ניכר ברמת האיכות והעמידות שלהן. המוקש ברכישת סחורה פיזית זה הצורך לאחסן ולהעביר אותה ממקום למקום.

עלויות האחסון וההובלה של סחורות מסוימות יכולות להיות גבוהות מאוד וחשוב לקחת אותן בחשבון.

כל כאב הראש הזה הופך את האפשרות הזאת לפחות ישימה, נוחה ומתאימה עבור משקיעים פרטיים.

רוב האנשים לא יקנו אסם ענקי כדי לאחסן בו טונות של תבואה ובדרך כלל רק חברות גדולות המתמחות בתחום הזה מחזיקות במשאבים הנדרשים כדי לרכוש ולמכור סחורה בהיקפים גדולים.

מניות המעניקות חשיפה לסחורות

אפשרות אחרת היא להשקיע במניות של חברות הקשורות לשווקי הסחורות השונים, לדוגמה, תוכלו להשקיע באופן ישיר בחברות נפט גדולות ומצליחות כמו BP (בריטיש פטרוליום): מדובר בתאגיד אנרגיה רב-לאומי וחובק עולם שעוסק בחיפוש והפקת נפט וגז, מטה החברה ממוקם בלונדון והיא נסחרת בבורסה.

הביצועים של החברה תלויים בתנודות בשוק המניות ובהתפתחויות השונות בתעשיית האנרגיה, עם זאת, בטווח הארוך, למצב בבורסה יכולה להיות השפעה גדולה יותר על שווי המניה מאשר ההתרחשויות בשוק האנרגיה עצמו.

גם אופציות על מניות של חברות הקשורות לסחורה מסוימת יספקו רמת חשיפה דומה.

אופציות דורשות הון עצמי נמוך יותר ומאפשרות לגדר את הסיכון בהשקעה, ואופציות יכולות לספק יחס סיכון/תשואה טוב יותר, שכן הסיכון מוגבל לעלות האופציה בלבד.

עם זאת, אופציות זה מכשיר פיננסי מסובך ומורכב שצריך ללמוד לעומק והוא אינו מתאים לכל סוחר או משקיע.

קרנות סל ותעודות סל

מדובר בכלי השקעה פשוטים ונוחים יותר שמעניקים חשיפה רחבה לשוק הסחורות.

המכשירים הפיננסיים האלה עוקבים אחר המחיר של סחורות מסוימות או קבוצה של סחורות שנקראת מדד סחורות.

גלל שקרנות או תעודות סל הן כלי השקעה פסיבי המיועד למעקב אחר סחורות שונות, הן מאפשרות למשקיע לנצל לטובתו את התנודות בשווי הסחורה מבלי להשקיע בה באופן פעיל באמצעות רכישת חוזים עתידיים.

כמובן שלא מדובר באפיק השקעה מושלם ונטול פגמים (אין כזה במציאות) וקרן או תעודת סל רק מחקה את השווי של סחורה מסוימת מבלי לספק התחייבות שתקבלו תשואה זהה – זה אומר שייתכן שלא תוכלו לנצל בצורה מלאה קפיצה או ירידה חדה בשווי הסחורה ותתקשו למקסם את הרווח שלכם.

חוזים עתידיים על סחורות

מדובר בדרך הפשוטה, הנוחה והפופולרית ביותר להשקיע בסחורה מסוימת.

חוזה עתידי הוא הסכם למכירה או קניה של כמות מוגדרת (של סחורה כלשהיא) במחיר הנקוב בחוזה בתאריך מוגדר בעתיד. בכפוף לתנאי החוזה, המוכר מתחייב לספק את הסחורה בתאריך שנקבע מראש.

במחזורי המסחר של חוזים עתידיים בסחורות משתתפים גם גופים מוסדיים הזקוקים לגידור סיכונים וגם ספקולנטים שמעוניינים להרוויח מהשינוי במחיר החוזה.

מסחר בחוזים עתידיים על סחורות מציע כמה יתרונות" מדובר בנגזר הנסחר בבורסה, כך שהסוחר אינו חשוף לסיכון של צד נגדי.

בנוסף, חוזים עתידיים מציעים נזילות גבוהה, מה שהופך אותם לאפיק השקעה אטרקטיבי עבור ספקולנטים שיכולים גם להרוויח ממסחר ממונף כנגד בטחונות.

בנוסף, הסוחרים יכולים לנצל לטובתם גם ירידה בשווי הסחורה באמצעות שורט (מכירה בחסר), אפשרות מבוקשת ופופולרית בקרב ספקולנטים.

כמו כל אפיק השקעה אחר, גם חוזים עתידיים אינם מושלמים ונטולי פגמים.

השווקים מתאפיינים בתנודתיות גבוהה והמשקיעים יכולים להפסיד את ההון הראשוני שלהם במהירות מסחררת.

בנוסף, בגלל שמדובר בחוזים סטנדרטיים בעלי נוסח אחיד וקבוע, לא ניתן לבצע שינויים בתנאים שלהם, מה שהופך אותם לכלי השקעה פחות גמיש.

כתוצאה מכך, חוזים עתידיים אינם כלי ההשקעה הטוב ביותר עבור גידור.

חוזים לעסקאות אקדמה על סחורות אינם סטנדרטיים והם ניתנים להתאמה אישית, מה שהופך אותם לאפשרות טובה ומתאימה יותר לגידור סיכונים.

שוק סחורות למסירה מיידית

חייבים להזכיר את זירת המסחר שנקראת שוק ספוט (שוק למסירה מיידית): הוא מאפשר לסחורים לקנות או למכור סחורה מסוימת באספקה מיידית.

מחירי שוק הספוט שונים ממחירי החוזים העתידיים. הפער הזה נובע מעלויות נלוות של חוזים עתידיים כמו אחסון ואספקה של הסחורה, עם זאת, ככל שעובר הזמן ומועד האספקה מתקרב, ככה הפער בין החוזים העתידיים לשוק למסירה מיידית הולך ומצטמצם.

רשימת בורסות לחוזים עתידיים של סחורות

  • בורסת המתכות של לונדון (LME).
  • בורסה למסחר בחוזים עתידיים ICE Europe (הבורסה הלונדונית למסחר בחוזים עתידיים ובאופציות- LIFFE).
  • בורסת הנגזרים Eurex.
  • בורסת NYSE LIFFE.
  • קבוצת CME: בורסת הסחורות של שיקגו (Chicago Mercantile Exchange).
  • בורסת הסחורות (מרכנתיל) של ניו יורק (NYMEX).
  • בורסת הסחורות (COMEX).
  • בורסת הנגזרות של שיקגו (CBOT – Chicago Board of Trade).

ניתוח פונדמנטלי של סחורות

שוק הסחורות מתנהל על פי חוקי ההיצע והביקוש הבסיסיים.

תזכרו את כלל הברזל הבא: היצע נמוך יותר מגביר את הביקוש, מה שגורם לעליית המחיר של הסחורה ולהיפך.

העיקרון הזה נראה פשוט מאוד "על הנייר", אבל כמובן שבמציאות השוק עובד בצורה הרבה יותר מורכבת ומסובכת ויותר קשה להעריך ולצפות את התנהגותו.

לדוגמה, המצב הכלכלי ברחבי העולם משפיע באופן משמעותי על מחירי הסחורות. פחד ובהלה מפני מיתון והאטה כלכלית יכולים לגרום לתנודות חדות במחירי הסחורות.

אם המחירים גבוהים וקיים חשש שהכלכלה העולמית תגלוש למיתון, הביקוש יורד, מה שיגרום לעודף של הסחורה וידחוף את המחירים למטה.

כשהשוק מוצף בסחורה מסוימת והאספקה שלה גוברת על הביקוש, באופן טבעי המחירים שלה ירדו, לכן, מעבר לכוחות ההיצע והביקוש הבסיסיים, אתם חייבים להסתכל על התמונה הרחבה ולהיות רגישים וקשובים למצב הכלכלה העולמית.

קחו בחשבון ששינויי אקלים, אסונות טבע ואירועי מזג אוויר קיצוניים יכולים להשפיע על מחיר הסחורות לטווח הרחוק.

גם טעויות טכניות, טעויות אנוש ואירועים גיאו-פוליטיים יכולים לגרום לעודף או למחסור של סחורה מסוימת, לכן, כשאתם מנתחים את השוק כדי למצוא את הסחורה האטרקטיבית והחמה ביותר שתאפשר לכם להרוויח, חשוב שתקראו נכון את המפה ותקחו בחשבון את כל האירועים והגורמים האלה.

ניתוח טכני של סחורות

ניתוח טכני מתמקד בביצועים, במגמות ובתנודות של מחיר המכשיר הפיננסי.

כשמשתמשים בו בצורה נכונה, מדובר בכלי יעיל ועוצמתי במיוחד לניתוח שווקים פיננסיים: הוא יכול לעזור לקבוע את הכיוון שאליו הולך השוק בטווח זמן מסוים, ולא פחות חשוב, לעזור במיפוי וניהול הסיכונים.

ניתן ליישם את השיטה הזאת על כל אחד מאפיקי וכלי ההשקעה שתיארנו, בין אם בחרתם להשקיע במניות של חברות הקשורות לשוק הסחורות או בחוזים עתידיים על סחורות, כל עוד שהנתונים על מחיר המכשיר הפיננסי יהיו זמינים ונגישים עבורכם, תוכלו להשתמש בניתוח טכני כדי "להרגיש" את השוק ולחזות את תנודות המחיר העתידיות.

שיטות ניתוח בסיסיות יעזרו לכם לאתר קשיים ומכשולים שתוכלו לנצל לטובתכם, בעוד שטכניקות מתקדמות יותר יעזרו לכם לאתר את השווקים המבטיחים בעלי הפוטנציאל הגבוה ביותר שכדי לשים אליהם לב.

הסיכונים הכרוכים בשילוב סחורות בתיק ההשקעות שלכם

יד עם רקע כחול כהה מצביעה על גרף בורסאי

לפני שתעשו את הצעד הגדול ותשקיעו בסחורה מסוימת, חשוב שתבינו לעומק את הסיכונים הכרוכים בהשקעה בסחורות.

כמו שכבר ראינו, קיימות כמה גישות ואפשרויות שונות לחשיפת תיק ההשקעות שלכם לשוק הסחורות: אתם חייבים להפנים את העובדה שאין "פתרון קסם" עם 100% הצלחה שיתאים באופן גורף לכולם, ולכל צורת ודרך השקעה בסחורות יש נקודות חוזק וחולשה משלה.

קרנות או תעודות סל הן דרך נוחה ויעילה לעקוב אחר שוק רחב יותר, עם זאת, הן רק מחקות את התשואה ולא מבטיחות שתקבלו אותה במלואה. זה אומר שלא מדובר בבחירה האופטימלית בשוק תנודתי.

לעומת זאת, חוזה עתידי מאפשר לסחור בצורה ישירה על נכס הבסיס ומספק כמה יתרונות שקורצים לסוגים שונים של משקיעים.

כמובן שגם כלי ההשקעה הזה אינו מושלם וכרוך בסיכונים מסוימים כמו תנודתיות גבוהה מאוד ומינוף נדיב שיכול להעצים את ההפסדים שלכם במהירות הבזק.

לא משנה באיזו שיטת השקעה בחרתם, ניהול סיכונים נכון זה המפתח להצלחה: ניתוח טכני יכול לעזור לכם לקבל החלטת השקעה מושכלת, שקולה וחכמה יותר.

תקבלו תובנות חשובות בנוגע לתזמון האופטימלי ליציאה ולכניסה מההשקעה שלכם, כמו גם על איזה כיוון כדאי לסחור.

ניתוח טכני יכול להיות מועיל ושימושי במיוחד בעת התרחשות אירועים פתאומיים ולא צפויים שמשפיעים על שוק הסחורות.

אם החלטתם לשלב סחורות בתיק ההשקעות שלכם, חשוב שתקציבו את החלק והנתח הנכון והמתאים מהתיק שלכם להשקעה בסחורות על פי יעדי ההשקעה שלכם.

לפני שתתחייבו להשקעה מסוימת, חשוב שתענו לעצמכם על השאלות הבאות: האם אתם משקיעים בסחורות לצרכי גידור? ואם כן, אילו אפשרויות יתאימו בצורה הטובה ביותר למשימה הזאת?

תחשבו על גורמי הסיכון שמשפיעים על המוצר הפיננסי שאתם שוקלים להרוויח בו?

מהן מטרות ההשקעה שלכם?

האם אתם מתעניינים במסחר לטווח הקצר או הבינוני או מעדיפים להשקיע לטווח הארוך?

האם אתם מחזיקים בידע ובנתונים הנדרשים על כל אפיק השקעה?

שקלול התשואה והסיכונים יעזור לכם לבחור את מסלול ההשקעה הנכון והמתאים עבורכם.

השקעה בסחורות: סיכום ומסקנות

בחור צעיר עם רקע צהוב מחזיק ביד מטיל זהב טהור

בשורה התחתונה, סחורות יכולות להיות כלי השקעה מעולה לגיוון ופיזור תיק ההשקעות שלכם, כמו גם לגידור סיכונים.

מדובר בשוק בעל רמת נזילות גבוהה שמספק הזדמנויות השקעה אטרקטיביות שיכולות להניב תשואה עקבית ויציבה.

לא משנה באיזו דרך אתם משקיעים בסחורות (מניות של חברות רלוונטיות, קרנות סל, חוזים עתידיים וכו’), חשוב שתכינו את שיעורי הבית שלכם ותבינו לעומק את היתרונות והחסרונות של כל אפיק השקעה שעומד לפניכם.

בנוסף, אתם צריכים להחזיק בתוכנית פעולה מפורטת ושיטתית שתגדיר את יעדי ושיטות ההשקעה שלכם, הדרך לזיהוי הזדמנויות השקעה אטרקטיביות, ואופן ניהול הסיכונים.

גישוש באפילה, שליפה מהמותן וניחושים פרועים הם מתכון בטוח להשקעה לא מוצלחת. לימוד ותרגול שיטות ניתוח טכני יעזור לכם לקבל את החלטות ההשקעה הטובות ביותר ולהשקיע בסוג הסחורה " הנכון" ש"יספק את הסחורה" ויעזור לכם להרוויח בגדול.

דוד שוורץ

דוד שוורץ

גדלתי בשוק ההון "מלמטה" מעמדת פקיד בבנק לאומי, יועץ השקעות בכיר, ממונה על הדרכת יועצי ההשקעות בבנק לאומי, ממונה על הייעוץ להשקעות בבנק, ממונה (ומקים) מחלקת הפיקדונות, מנהל השיווק בבנק, מנהל הנציגות הגדולה ביותר בחו"ל של בנק לאומי, מנכ"ל או יו"ר דירקטוריון ב 3 בנקים שונים של החברות לניהול השקעות של הבנק (האחרון היה מזרחי-טפחות בו כיהנתי כמנכ"ל קרנות הנאמנות של הבנק ), כיהנתי כיו"ר דירקטוריון חברה ציבורית שנסחרה בת"א ובנאסד"ק, וכמובן בעלים של בית ההשקעות.

מה דעתכם?

נשמח לשמוע את דעתכם בתגובות

השור
Logo