נאסד"ק: המדריך המקיף על NASDAQ למשקיע המתחיל

המושג: "נאסד"ק" יכול לצלצל מוכר גם לאנשים מחוץ לשוק ההון שלא עוקבים אחר הבורסה על בסיס יומיומי.

אם אין לכם מושג מה זה נאסד"ק ואתם סקרנים לדעת מה עומד מאחורי אחד מנכסי צאן הברזל של הכלכלה האמריקאית, הגעתם למקום הנכון.

אז מה זה נאסד"ק? בעיקרון, מדובר בבורסה אמריקאית למסחר בניירות ערך שהפכה לבית הבלתי מעורער של חברות ההייטק.

לאחר שקיבלתם מושג ראשוני במה מדובר, הגיע הזמן לעבור למדריך המפורט שיסביר לכם את כל מה שצריך לדעת על הנאסד"ק ואפילו קצת יותר.

כל משקיע שעושה את הצעדים הראשונים שלו בשוק ההון הולך לאיבוד בין כל המונחים המפוצצים והקיצורים המבלבלים.

לוקח זמן להבין מה זה בדיוק NASDAQ, NYSE או LSE וללמוד שמדובר בשלושת הבורסות המובילות בעולם שיכולות להתגאות בנפח מסחר יומי של טריליוני דולרים.

אבל לא צריך להיבהל כי אני הולך להסביר לכם בשפה פשוטה ובגובה העיניים מה זה נאסד"ק.

נאסד"ק היא אחת מהבורסות המרכזיות והמשפיעות ביותר בארה"ב שמזוהה עם חברות הטכנולוגיה הידועות והמצליחות ביותר בעולם.

היא הפכה לבית של ענקיות טכנולוגיה עולמיות כמו אפל, מיקרוסופט, IBM ופייסבוק שהמניות שלהן נסחרות בבורסה הזאת יחד עם תאגידים בינלאומיים אחרים.

תמשיכו לקרוא כדי להכיר לעומק את בורסת הנאסד"ק, להבין איך היא עובדת ואילו חברות בולטות נסחרות בה ולהתרשם מהדרכים השונות להשקיע בנאסד"ק.

אז לאחר שחיממנו מנועים הגיע הזמן לצאת לדרך ולהבין פעם אחת ולתמיד מה זה הנאסד"ק.

מה זה הנאסד"ק (NASDAQ)?

ה-NASDAQ אלו ראשי התיבות של: The National Association of Securities Dealers Automated" Quotations" או בתרגום מסורבל וחופשי לעברית: "הצגת שערים אוטומטית של האגודה הלאומית לסוחרי ניירות ערך".

מדובר בבורסה אמריקאית מפורסמת ומוערכת שהפכה לשם נרדף למניות הטכנולוגיה החמות והאטרקטיביות ביותר בעולם.

כשהבורסה הזאת נפתחה לראשונה בשנת 1971, היא נהפכה לבורסה המקוונת הראשונה בעולם שמאפשרת מסחר אלקטרוני.

בדיוק כמו בורסות מובילות אחרות כמו הבורסה לניירות ערך של לונדון (LSE) או הבורסה לניירות ערך של ניו יורק (NYSE), בורסת הנאסד"ק מקשרת בין חברות "בלו- צ’יפ" לציבור המשקיעים ומאפשרת לסחור במניות שלהן בשוק הפתוח.

למרות שבורסת הנאסד"ק הפכה לקטר של מניות הטכנולוגיה, נסחרות בה גם חברות מתעשיות אחרות. לצד חברות ההייטק החדשניות ביותר בעולם, תמצאו בה גם תאגידים בתחומי הפיננסים, האנרגיה, התחבורה והבריאות.

הנאסד"ק משמשת גם בתור פלטפורמה חשובה ויעילה במיוחד עבור חברות פרטיות שרוצות להציע בפעם הראשונה את המניות שלהן למכירה לציבור הרחב.

בורסת הנאסד"ק מאפשרת לחברות לבצע "הנפקה ראשונית לציבור" (IPO) שהמטרה שלה היא לגייס מהציבור את ההון הנדרש למימון הפעילות השוטפת והמשך הצמיחה של החברה בצורה הנוחה והמהירה ביותר.

הנפקת המניות מאפשרת לגייס סכומי כסף עצומים מהמשקיעים. ההנפקה הראשונה לציבור המוצלחת והרווחית ביותר בהיסטוריה התרחשה בבורסת הנאסד"ק בשנת 2012 כשחברת פייסבוק הצליחה לגייס סכום בלתי נתפס של 16 מיליארד דולר.

לאחר שהבנתם בצורה טובה ומעמיקה יותר את הרקע מאחורי בורסת הנאסד"ק, הגיע הזמן להכיר מקרוב את החברות שנסחרות בנאסד"ק.

אילו חברות נסחרות בנאסד"ק?

קבוצה של בניינים במבט מלמטה

כמו שכבר הזכרתי, הרוב המוחלט של יותר מ-3,000 החברות הנסחרות בבורסת הנאסד"ק פועלות בתחום ההייטק והטכנולוגיה.

אם תחשבו על ענקיות הטכנולוגיה הגדולות והמפורסמות ביותר בעולם, אין ספק שהמותגים הראשונים שיקפצו לכם לראש נסחרים בבורסת הנאסד"ק. חד וחלק.

חברות מצליחות כמו מיקרוסופט, אלפבית, אמזון, פייסבוק, אינטל וסיסקו הן חוד החנית של הנאסד"ק.

אבל חשוב לציין שבורסת הנאסד"ק מציעה הרבה ממניות של חברות מובילות: היא מאפשרת לסחור במגוון רחב של מכשירים פיננסיים שונים כמו חוזים עתידיים, אופציות וקרנות סל. תוכלו למצוא גם קרנות סל העוקבות אחר סחורות כמו זהב, כסף, אורניום ונפט.

בהתאם לערכי הקדמה והחדשנות שבורסת הנאסד"ק חרטה על דגלה, רצות לא מעט שמועות שהיא שוקלת לאפשר מסחר במטבעות קריפטו וערכה ניסוים חשאיים בהטמעת תוכנות בלוקצ’יין במערכת הזנת ופרסום נתוני המסחר של הבורסה.

הביצועים ההיסטוריים של הנאסד"ק

ספר היסטוריה פתוח על שולחן עם קסם שיוצא ממנו

כדי להעריך את הביצועים ההיסטוריים של החברות הנסחרות בנאסד"ק, חייבים להכיר את מדד הדגל של בורסת הנאסד"ק.

רוב הבורסות המובילות ברחבי העולם מחזיקות במדד מניות שמאפשר למשקיעים לעקוב אחר השינויים והמגמות בשוק מניות מסוים ולהעריך את הביצועים ופוטנציאל הצמיחה שלו.

בעוד שבורסת ניו יורק ובורסת לונדון מחזיקות במדדי הדאו ג’ונס וה-FTSE 100 בהתאמה, בורסת הנאסד"ק מציעה את מדד NASDAQ-100. בואו ננסה להבין במה בדיוק מדובר.

מה זה נאסד"ק-100 (NASDAQ-100)?

בחור עם שיער מפוזר וטריינינג אדום עושה מבט של מה הולך

מדובר במדד שעוקב אחר השינויים בשווי המניות של 100 החברות הגדולות ביותר הנסחרות בנאסד"ק.

לצד כל השמות הגדולים והמוכרים בעולם הטכנולוגיה, המדד הזה מכיל גם חברות הפועלות בתעשיות אחרות כמו ביוטכנולוגיה, קמעונאות ובריאות. עם זאת, המדד אינו כולל חברות פיננסיות כמו בנקים ובתי השקעות.

כדי לשקף ולייצג נאמנה את בורסת הנאסד"ק כולה, המדד מתבסס על שיטת שקלול שנועדה למנוע הטיה לטובת חברות ענק עם שווי שוק עצום.

החברות שנכללות במדד מחויבות לדווח על הביצועים הפיננסיים שלהם על בסיס רבעוני ושנתי.

רק חברה שנסחרת בבורסת הנאסד"ק במשך שנתיים לכל הפחות רשאית להיכנס למדד NASDAQ-100.

הגיע הזמן לצאת למסע מרתק בזמן ולהתרשם מהתנודות במדד לאורך ההיסטוריה: כדי להבין את הביצועים ההיסטוריים שלו נתמקד בכמה תאריכי מפתח שהפכו לאבני דרך חשובות בהתפתחות המדד.

נאסדק 100 נוסד בקול תרועה רמה בשנת 1985 והערך שלו נקבע על 250 נקודות. לאחר מכן, הוא זינק בצורה מרשימה ועלה לשיאים חדשים עם התפתחות האינטרנט והתנפחות בועת הדוט.קום באמצע ובסוף שנות התשעים.

לפני הקריסה הבלתי נמנעת, מדד הנאסד"ק זינק לרף חסר תקדים של 5,132.52 נקודות.

כמובן שהחגיגה לא נמשכה זמן רב ולאחר כמה נקודות שפל, לקח למדד לא פחות מ-15 שנים להתאושש ולחזור לנקודת השיא שלו.

אבל מאז מדד הנאסד"ק לא מביט לאחור וממשיך לצמוח – במרץ 2019, המדד הגיע לרמה של 7,000 נקודות.

התנודתיות של המדד והצמיחה המרשימה שלו מוכיחים שהשקעה מוצלחת זה בעיקר עניין של תזמון נכון.

לאחר שסקרנו את הביצועים של המדד לאורך השנים, הגיע הזמן לגשת לחלק המעניין ביותר ולהבין איך אפשר להשקיע בנאסד"ק.

איך משקיעים בנאסד"ק?

יד מרכיבה קוביות עם ציור של חץ על שולחן

חשוב להבחין בין מסחר בבורסת נאסדק עצמה לבין השקעה במדד נאסד"ק 100. כמובן שתוכלו להשקיע בניירות הערך הנסחרות בבורסה באמצעות ברוקר או חוזה הפרשים (CFD).

אבל, במקום לסחור באופן פרטני במניות בודדות, ניתן להשקיע גם במדד נאסד"ק 100 שמשקף את הביצועים של הבורסה כולה. ניתן לעשות זאת באמצעות קרן מחקה או קרן סל, אז בואו ננסה להבין במה בדיוק מדובר.

השקעה בנאסד"ק באמצעות קרן מחקה

השם של הכלי הפיננסי הזה מדבר בעד עצמו: הוא עוקב אחר מדד מסוים ומאפשר לחקות את התשואה שלו.

עד כמה התשואה שתניב הקרן תהיה קרובה יותר לתשואה של המדד? זה תלוי בכמה גורמים חשובים. החשוב והמשפיע מכולם זה האם מדובר בכלי השקעה אקטיבי או פסיבי.

כאשר הקרן מנוהלת באופן פסיבי, היא מחקה באופן מדויק את הביצועים של מדד הנאסד"ק.

לעומת זאת, קרן מחקה בניהול אקטיבי אינה עוקבת אחריו בצורה "עיוורת", אלא מתבססת על כמה התאמות ושקלולים נוספים למגזרים מסוימים.

כשהקרן מנוהלת באופן פעיל, המטרה שלה היא להשיג תשואה טובה יותר ממדד נאסד"ק 100.

אחת מהקרנות המחקות הפסיביות הפופולריות ביותר שעוקבות אחר מדד הנאסד"ק היא USAA Nasdaq 100 Index Fund.

הקרן הזאת עובדת בצורה שונה ומסתמכת על תוכנית פעולה אחרת. נכסי הקרן משמשים לרכישת המניות של כל החברות שמרכיבות את מדד הנאסד"ק 100.

היא עוקבת אחר שיטת השקלול של המדד כדי לשקף את התשואה שלו.

מבחינת עלויות ההשקעה, "יחס ההוצאות" של הקרן הזאת עומד על 0.54%. זה מחיר די אטרקטיבי בהשוואה לתעודות סל סטנדרטיות אחרות, אבל בעולם הקרנות המחקות מדובר בעלות יקרה יחסית.

הקרן הזאת עוקבת אחר הביצועים של מדד הנאסדק במהלך 10 השנים האחרונות ומספקת תשואה שנתית ממוצעת בגובה 12%. מדובר בתשואה מעט נמוכה יותר ממה שמשיג המדד עצמו.

השקעה בנאסד"ק באמצעות קרן סל

האפשרות השניה שעומדת לרשותכם היא לחפש קרן סל שעוקבת אחר מדד הנאסד"ק.

מדובר במכשיר פיננסי מבוקש ופופולרי שמאפשר לעקוב אחר השווי של מדדי מניות בשווקים שונים כמו הנאסדק, בורסת ניו יורק או FTSE כמו גם אחר המחיר של סחורות שונות כמו זהב ונפט.

למרות שקרנות סל דומות מאוד לקרנות מחקות, קיים הבדל אחד מהותי ביניהן: קרנות סל נסחרות בבורסה והערך הממשי של הקרן תלוי בשווי הנוכחי שלה בשוק. קרן מחקה זה סיפור שונה לגמרי.

אז אם אתם מתחברים להשקעה מהסוג הזה ומחפשים קרן סל איכותית שעוקבת אחר מדד הנאסדק, כדאי שתבדקו לעומק את קרן הסל Fidelity Nasdaq Composite Index ETF – היא נוסדה בשנת 2003, ומספקת "יחס הוצאות" סביר של 0.20%.

בנוסף, קרן הסל הזאת מקצה 97% מהנכסים שלה לרכישת המניות של החברות שנסחרות בנאסד"ק במטרה לשחזר בצורה הטובה והמדויקת ביותר את הביצועים של המדד.

השורה התחתונה

בחור צעיר עם משקפיים עובד מהמחשב שלו בבית קפה

הנאסד"ק היא אחת הבורסאות הכי מפורסמות בעולם, ונחשבת לחלק בלתי נפרד משוק ההון.

אני מקווה שאחרי קריאת המאמר הזה, קיבלת הבנה הרבה יותר טובה על הבורסה הזאת, איך היא עובדת, ואיך להתמצא בה.

דוד שוורץ

דוד שוורץ

גדלתי בשוק ההון "מלמטה" מעמדת פקיד בבנק לאומי, יועץ השקעות בכיר, ממונה על הדרכת יועצי ההשקעות בבנק לאומי, ממונה על הייעוץ להשקעות בבנק, ממונה (ומקים) מחלקת הפיקדונות, מנהל השיווק בבנק, מנהל הנציגות הגדולה ביותר בחו"ל של בנק לאומי, מנכ"ל או יו"ר דירקטוריון ב 3 בנקים שונים של החברות לניהול השקעות של הבנק (האחרון היה מזרחי-טפחות בו כיהנתי כמנכ"ל קרנות הנאמנות של הבנק ), כיהנתי כיו"ר דירקטוריון חברה ציבורית שנסחרה בת"א ובנאסד"ק, וכמובן בעלים של בית ההשקעות.

מה דעתכם?

נשמח לשמוע את דעתכם בתגובות

השור
Logo