קרן נאמנות: 3 דרכי השקעה בקרנות נאמנות [מדריך מקיף]

בואו נדבר על קרנות נאמנות: אז יש לכם כסף פנוי ששוכב בבנק ואתם רוצים שהוא יתחיל לעבוד בשבילכם? במקום שהכסף שהצלחתם לחסוך סתם יעלה אבק בחשבון הבנק שלכם עם ריבית אפסית ומבלי להניב רווחים, הגיע הזמן שתשקיעו אותו בשוק ההון.

מדובר בדרך מעולה להבטיח את העתיד של הילדים שלכם ולסדר לעצמכם חיים נוחים וחסרי דאגות לאחר שתצאו לפנסיה ותפרשו מהעבודה.

אבל במה עדיף להשקיע כדי לגרוף את מירב הרווחים? קל מאוד ללכת לאיבוד בין מגוון אפיקי ונכסי ההשקעה השונים – כל השקעה מבטיחה להעניק תשואה משתלמת אך כרוכה גם בסיכונים מסוימים.

אם אתם מעדיפים ללכת על בטוח וליהנות מתשואה יפה בסיכון מינימלי, השקעה בקרן נאמנות יכולה להיות ההימור הטוב והבטוח ביותר שלכם.

קרן נאמנות נחשבת לאחד מאפיקי ההשקעה עם רמת הסיכון הנמוכה ביותר, והיתרון החשוב הזה הופך אותה לאחת מהבחירות הפופולריות המועדפות ביותר על כל מי שמחפש השקעה בטוחה וסולידית בלי להמר על כל הקופה ולהסתכן בהפסדים גדולים.

אז אם אין לכם מושג ירוק מה זאת בכלל קרן נאמנות, במה היא שונה מאפיקי השקעה אחרים ואילו יתרונות היא יכולה להציע, הגעתם למקום הנכון.

במאמר הזה אני הולך להסביר לכם את כל מה שצריך לדעת על קרן נאמנות. המידע המועיל והשימושי הזה יעזור לכם להבין עד כמה אתם מתחברים להשקעה מהסוג הזה והאם היא בכלל מתאימה לכם.

אז בואו נצא לדרך ונסביר לכם את כל מה שרציתם לדעת על קרן נאמנות ולא העזתם לשאול.

מה זאת קרן נאמנות?

עומדות לרשותכם יותר מ-1,000 קרנות נאמנות המציעים גופים ומוסדות פיננסיים שונים.

אבל מה זאת החיה הזאת בכלל? מדובר בהסדר שמטרתו השקעה משותפת בניירות ערך והפקת רווחים משותפת מהחזקתם ומכל עסקה בהם.

בראש כל קרן עומד מנהל שפועל על פי מדיניות ואסטרטגיית השקעות מסוימת שנקבעת מראש.

ישנם סוגים רבים של קרנות נאמנות והיעדים הפיננסיים ומטרות ההשקעה של כל קרן תלויים בסגנון ההשקעה של מנהלי הקרן ובאפיקי ההשקעה שהיא מתמקדת בהם.

אז איך זה בדיוק עובד? כשאתם משקיעים את כספכם בקרן הנאמנות, המוסד הפיננסי שמנהל אותה מפקיד את הכסף שלכם בחשבון נפרד שמרכז את כל נכסי הקרן.

בגלל שכספי המשקיעים בקרן יושבים בחשבון חיצוני ובלתי תלוי בחברה שמנהלת את קרן הנאמנות, מנהל הקרן רשאי להשקיע את כספי המשקיעים על פי המדיניות שנקבעה מראש במגוון רחב של אפיקי ונכסי השקעה שונים ללא כל קשר לפעילות השוטפת של החברה שמנהלת את הקרן.

מנהלי הקרן משקיעים במגוון אפיקי השקעה שונים, כמו קרנות אינדקס ונדל"ן, אגרות חוב, מניות וקרנות סל.

הפיזור הרחב מקטין בצורה משמעותית את רמת הסיכון בהשקעה ומאפשרת למקסם את התשואה של המשקיע.

האמרה "לא לשים את כל הביצים בסל אחד" מעולם לא הייתה נכונה יותר: קרן נאמנות מאפשרת לגוון ולפזר את ההשקעות שלכם, ככה שלביצועים שליליים של אפיק השקעה אחד בודד תהיה השפעה זניחה על הביצועים של הקרן כולה.

קרן נאמנות ואסטרטגיות השקעה שונות

אנשי עסקים מסתכלים על טאבלט ודנים באסטרטגיות השקעה

אסטרטגיית ההשקעה של קרנות נאמנות שונות יכולות לנוע מגישות שמרניות וזהירות לגישות אגרסיביות.

כל קרן מפעילה אסטרטגיית השקעה שהוגדרה מראש ומפורטת בתשקיף שהיא מחויבת לפרסם.

קרן נאמנות שדוגלת באסטרטגיה שמרנית וזהירה יותר מספקת עלייה איטית ומתונה בשווי ההשקעות שלכם מאשר קרן נאמנות שמחזיקה במדיניות השקעות אגרסיבית יותר, אבל גם הסיכון להפסדים יהיה נמוך יותר.

בגלל שכל קרנות הנאמנות חשופות לבורסות שונות ברחבי העולם, כל התרסקות וצניחה בשוק ההון עלולה לגרום לכם לאבד את כספכם.

אם מנהל הקרן מעדיף אסטרטגיית השקעות אגרסיבית, הוא בדרך כלל ישקיע באפיקי השקעה עם רמת סיכון גבוהה יותר כמו מניות שחשופות לתנודות בשוק ההון.

לעומת זאת, אם המנהל מעדיף מדיניות שמרנית וזהירה יותר, הוא ישקיע באפיקי השקעה סולידיים, בטוחים ויציבים יותר כמו אגרות חוב ממשלתיות וקרנות נדל"ן שחשופים פחות לרכבת ההרים של שוק ההון ועמידים יותר בפני משברים פיננסיים.

כשאתם שוקלים להשקיע בקרן נאמנות מסוימת, אתם חייבים לבחון היטב את מדיניות ואסטרטגיית ההשקעות שהיא מתחייבת לפעול על פיה.

במקום לגשש באפלה, תנסו להבין מה הם הולכים לעשות עם הכסף שלכם וכיצד הם מתכוונים להשקיע אותו.

אם אתם חבר’ה זהירים שלא אוהבים לקחת הימורים גדולים ומעדיפים ללכת על בטוח ולא לסכן את כספכם, אז תבחרו בקרן נאמנות שמתנהלת בצורה זהירה יותר ובעלת סיכון נמוך, כי הדבר האחרון שאתם רוצים זה לראות שחצי מסכום ההשקעה שלכם נמחק תוך לילה אחת בגלל קריסה פתאומית בשוק ההון.

ייתכן שגם התשואה שלכם לא תהיה כל כך גבוהה, אבל לפחות תחסכו לעצמכם התקף לב!

לעומת זאת, אם אתם טיפוסים הרפתקנים יותר שאוהבים ללכת על כל הקופה ולשחק אותה בגדול, תוכלו ללכת בלי בעיה עם קרן נאמנות בעלת רמת סיכון גבוהה.

אז נכון שאתם לוקחים סיכון גדול, אבל גם הרווח שתוכלו לגרוף יהיה הרבה יותר גדול, כמובן שבמקרה הכי גרוע ייתכן שתפסידו חצי מהכסף שלכם, אבל זה לא סיפור כזה גדול.

בחירת קרן הנאמנות המתאימה והנכונה עבורכם תלויה במידת הסובלנות שלכם לסיכונים: אתם צריכים לשאול את עצמכם האם אתם יכולים להרשות לעצמכם לאבד את השקעתכם.

אם אתם אנשים מבוגרים יותר שקרובים לגיל פרישה, עדיף ללכת על קרן נאמנות שמבטיחה תשואה יציבה בסיכון נמוך, כי הדבר האחרון שאתם רוצים זה להפסיד את הכסף האחרון שנשאר לכם ולהישאר בלי גרוש על התחת!

עם זאת, לאנשים צעירים ונמרצים בתחילת הקריירה שלהם יש מרווח גדול יותר לטעות – גם אם ההשקעה שלהם תרד לטמיון והם יפסידו את כספם, הם יוכלו להתאושש מהמכה הזאת ולנסות לתקן את המצב בהמשך.

עמלות ודמי ניהול בקרן נאמנות

מטבעות ושטרות של דולרים בודדים מונחים על שולחן

גובה העמלות ודמי הניהול משתנה בין קרנות הנאמנות השונות והוא תלוי ברמת הסיכון הכרוכה בהשקעות שלה ובביצועי העבר של הקרן.

העמלות האלה יכולות "לנגוס" בתשואה השנתית שלכם, ולכן תקפידו לבדוק את גובה דמי הניהול שתצטרכו לשלם לפני שאתם משקיעים בקרן נאמנות מסוימת – זה יעזור למנוע אי הבנות והפתעות מיותרות בהמשך.

כל קרנות הנאמנות מחויבות לפרט בשקיפות מלאה את העמלות ודמי הניהול שהן גובות מהמשקיעים: תוכלו למצוא את המידע החשוב הזה באתר החברה שמנהלת את קרן הנאמנות.

מדד בשם: "יחס ההוצאות של הקרן" יאפשר לכם לחשב את העלויות הכרוכות בהשקעה בקרן הנאמנות בצורה הפשוטה והיעילה ביותר.

כמובן שמומלץ להתרחק מקרן נאמנות חמדנית ותחמנית מדי שגובה דמי ניהול מוגזמים, ובעיקרון, אתם צריכים לבחור בקרן נאמנות שגובה עמלות של פחות מ-1%.

כשאתם מחשבים את התשואה שלכם ומנסים להבין כמה רווח נקי יישאר לכם ביד, אינכם יכולים להתעלם מדמי הניהול והעמלות שגובה קרן הנאמנות.

תזכרו שמה שהיה בעבר לא תמיד מלמד על מה שיהיה בעתיד ולכן חשוב להתעדכן בתעריפי העמלות העדכניים.

החברה שמנהלת את קרן ההשקעות נושאת בעלויות השיווק והפרסום של הקרן וניהול ההשקעות שלכם וכמובן שהיא תגלגל את ההוצאות האלה על המשקיעים.

מציאת קרן הנאמנות עם הביצועים הטובים ביותר

גבר צעיר שלבוש כמו בלש מהסרטים מחזיק זכוכית מגדלת

תוכלו למצוא באינטרנט כמה אתרים המוקדשים לניתוח הביצועים של קרנות נאמנות שונות: חברות המחקר והניתוח האלה מספקות סקירות מקיפות ונתונים סטטיסטיים על הרווחיות, המדיניות, ופוטנציאל הצמיחה של קרנות נאמנות שונות.

חברת Morningstar עושה עבודה מצוינת בתחום הזה ומספקת מידע מועיל ושימושי לכל אדם שרוצה להשקיע בקרן נאמנות אמינה וטובה, שם תוכלו לקבל החלטה מושכלת ומודעת יותר בנוגע לאפשרות ההשקעה האטרקטיבית והמשתלמת ביותר עבורכם.

איך להשקיע בקרן נאמנות

בחור צעיר עם זיפים עושה תנועה של שאלת שאלה

אם בשעה טובה החלטתם להשקיע בקרן נאמנות, תוכלו למצוא אותן בבתי השקעות כמו Charles Schwab ו-Vanguard.

הפלטפורמות האלה יעזרו לכם למצוא קרן נאמנות "שתפורה" לצרכים ולהעדפות שלכם: תוכלו להשוות בין מגוון קרנות שונות ולמצוא את האפשרות המתאימה ביותר לרמת הסיכון ויעדי ההשקעה המועדפים עליכם.

זה יעניק לכם חשיפה למניות ואגרות חוב ישראליות ובינלאומיות, כמו גם למגוון רחב של מדדים שונים, קרנות סל וניירות ערך אחרים.

לפני שתשקיעו את הכסף שלכם, זה תמיד רעיון חכם להתייעץ עם יועץ השקעות בנוגע לכדאיות ולרווחיות של קרן הנאמנות שהחלטתם ללכת עליה – זה בטוח לא יזיק לשמוע חוות דעת נוספת מגורם מקצועי עם ניסיון רב בהשקעות בשוק ההון.

אנשים רבים חושבים בטעות שאי אפשר לסמוך על ההמלצות וחוות הדעת של יועצי השקעות בגלל שהן תמיד משוחדות, מוטות ולא אובייקטיביות: הם בטוחים שהוא פשוט משווק באגרסיביות קרן נאמנות מסוימת בתמורה לעמלות נאות והתשואה שיקבל הלקוח זה הדבר האחרון שמעניין אותו.

אז נכון שיש בטענה הזאת משהו, אבל זה לא בדיוק עובד ככה במציאות.

כשיועץ ההשקעות ממליץ על קרן נאמנות מסוימת ואומר שהיא הולכת לספק לכם תשואה יפה, הוא מסכן את המוניטין שלו ועומד מאחורי הביצועים וההצלחה של קרן הנאמנות שהוא המליץ עליה.

אם הוא ימשיך להמליץ באופן עקבי על קרנות נאמנות כושלות שלא מספקות את הסחורה, הוא יישאר ללא לקוחות.

לכן, האינטרס של יועץ השקעות זה להמליץ על קרנות הנאמנות הטובות והרווחיות ביותר כדי להפגין את המקצועיות, המומחיות והחושים החדים שלו בשוק ההון.

אם הסנדלר הולך יחף ויועץ ההשקעות רק גורם ללקוחות שלו להפסיד כסף, אף אחד לא ירצה להתקרב אליו ולהתעסק איתו.

אז תבדקו את הרקורד והמוניטין של יועץ ההשקעות שאתם פונים אליו, אבל מומחה מקצועי ואמין יכול לספק לכם המון תובנות ועצות מועילות שיעזרו לכם להשקיע את הכסף שלכם בצורה החכמה והיעילה ביותר בהתאם לצרכים ולהעדפות שלכם.

קרנות נאמנות או מניות: במה עדיף להשקיע?

למה בכלל לטרוח להשקיע בקרנות נאמנות אם אפשר פשוט להשקיע בבורסה? כשמדד S&P500 שובר שיאים ומציג את העלייה התלולה והחדה ביותר בהיסטוריה, למה שלא תצטרפו לחגיגה ותגרפו רווחים עצומים.

מדד S&P500 שבר לראשונה את הרף ההיסטורי של 3,000 נקודות והקפיץ את וול סטריט לשיא של כל הזמנים. התשואה שמספקת השקעה במדד S&P500 גבוהה הרבה יותר ממה שיכולה להציע קרן נאמנות, אז למה לחשוב בקטן ולהסתפק בפירורים?

מדד S&P500 מורכב ממניות של 500 החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר ביותר בארה"ב: מדובר במדד המוכר ביותר בעולם שמכתיב את כללי המשחק בשוק ההון ומשמש בתור "מצפן" שמראה לאיזה כיוון הוא הולך.

הווא מאגד את המניות של כמה מהחברות המצליחות והרווחיות ביותר בעולם כמו פייסבוק, גוגל, אמזון ונטפליקס.

שווי של מניה אחת של חברות הענק האלה מגיע לסכומים של מאות ואלפי דולרים, מה שהופך אותן לחברות הציבוריות בעלות שווי השוק הגבוה בעולם.

עד כאן הכל נשמע מושלם, אבל (והוא תמיד מגיע), לא תמיד הכל ורוד – יש כמה מוקשים וכוכביות שחשוב לקחת בחשבון לפני שאתם רצים להשקיע במדד S&P500.

הבעיה העיקרית שלפעמים הוא מתאפיין בתקופות של תנודתיות וחוסר יציבות גבוהה: מחירי המניות עולים ויורדים כמו רכבת הורים מטורפת וקשה לחזות מראש את ההתרסקות שלהן, ודו"ח רווחים מאכזב או הודעה על פרישה פתאומית של הנהלת החברה יכולים לגרום לשווי המניה לצלול.

זאת לא בעיה לפתוח חשבון מסחר ולהתחיל להשקיע במניות האלה באופן עצמאי, אבל, קחו בחשבון שתצטרכו לגייס סכום מינימלי של $25,000 כדי לסחור במניות היקרות האלה באופן רציני.

זה אומר שרק משקיעים אמידים עם כיסים עמוקים במיוחד יכולים להשקיע במניות האלה.

תעשו את החישוב בעצמכם: 5 מניות של טסלה יעלו לכם קרוב ל-$1,000 וכל ההשקעה שלכם תתמקד במניות של חברה אחת.

במקום לגוון ולפזר את תיק ההשקעות שלכם, תוכלו להרשות לעצמכם להשקיע בכמה מניות בודדות של חברה אחת, אז אם משהו יקרה והחברה תתרסק, אז אכלתם אותה ותאבדו את כל הכסף שלכם.

אבל, כשמדובר בקרן נאמנות, זה סיפור שונה לגמרי: תוכלו להיחשף לכמות גדולה של ניירות ערך ואפיקי השקעה שונים ולפזר בצורה רחבה את ההשקעות שלכם, מה שאומר שלא תהיו תלויים בביצועים של חברה אחת ורמת הסיכון בהשקעה תרד באופן משמעותי.

תזכרו את כלל האצבע שמנחה כל משקיע מצליח בשוק ההון: "אסור לשים את כל הביצים בסל אחד" – גם אם מניה אחת תתרסק זאת מכה קלה בכנף, כי אתם מושקעים בתמהיל רחב של אפיקי השקעה שונים.

השקעה בקרנות נאמנות לעומת השקעה באגרות חוב

אגרות חוב ממשלתיות ושטרות אוצר הפכו לבחירה מועדפת על משקיעים רבים.

אפיק ההשקעה הזה נחשב ל: "חוף המבטחים" של המשקיעים שנהנים מהשקעה בטוחה עם גיבוי ממשלתי, כי הם יכולים להשקיע את כספם בראש שקט ועם סיכון מינימלי.

בדומה למניות, ניתן לסחור באג"ח ממשלתיות באופן עצמאי ומבלי להיעזר בשירותיו של ברוקר, אבל מדובר בפעולה מורכבת ומסובכת יחסית שדורשת ידע ומיומנות, לכן, עדיף שתעשו לעצמכם חיים קלים ותפנו לברוקר מקצועי שיחסוך לכם טעויות ותקלות לא רצויות.

למרבה הצער, התשואה על אגרות חוב ממשלתיות ושטרות אוצר אינה גבוהה כל כך: הרווח שלכם תלוי בשיעורי הריבית הנקבעים על ידי בנק ישראל, ואחוזי הריבית לא גבוהים והם עלולים לרדת בעתיד, ככה שהרווחים שלכם מהשקעה באג"ח ממשלתיות רק ילכו ויפחתו.

גם קרנות נאמנות מאפשרות להשקיע באגרות חוב ובשטרות אוצר שמנפיקים ממשלות בכל רחבי העולם.

במדינות מתפתחות עם שווקים מתעוררים אפשר ליהנות לפעמים מתשואה גבוהה יותר על אגרות חוב, מה שאומר שתוכלו לקצור רווח גדול יותר מהשקעה באג"ח בארצות אלה.

עם זאת, השקעה בשווקים מתפתחים עלולה לחשוף את המשקיע לתנודתיות גבוהה יותר ולהיות כרוכה בסיכון רב, לכן, השקעה באגרות חוב המונפקות בארה"ב ובאירופה תעניק לכם תשואה בטוחה ויציבה יותר.

קרנות נאמנות לעומת השקעה בנדל"ן: מה עדיף?

סוף סוף הגענו לשאלת מיליון הדולר שחולפת בראשו של כל משקיע ישראלי: איזו השקעה משתלמת יותר: נכס נדל"ן או שוק ההון?

מחירי הנדל"ן בישראל כבר איבדו מזמן כל קשר עם המציאות ונראה ששום משבר, מיתון או טלטלה כלכלית בכלל לא מזיזה להם, לכן, ישראלים רבים משקיעים את החסכונות שצברו בנדל"ן ומוכנים להישבע שמדובר בהשקעה הכדאית והמשתלמת ביותר לטווח הארוך.

היתרון הוא שמדובר בנכס מוחשי שמעניק לכם ביטחון ושקט נפשי מסוים, אבל אל תשכחו שבניגוד להשקעה בשוק ההון, תצטרכו סכום התחלתי הרבה יותר גבוה.

למרות שנכס נדל"ן יכול להיות פחות תנודתי במחיר שלו, כנראה שתצטרכו לקחת משכנתא או הלוואה, מה שמפחית את התשואה שלכם, ובנוסף לזה, רכישת דירה להשקעה דורשת הרבה יותר זמן ומאמץ, ואני כבר לא מדבר על כל מיני בעיות לא צפויות שיכולות לצוץ כמו נזילה, דייר שמפסיק לשלם וכו’.

אתם עלולים לשלם לא מעט כסף על התחזוקה השוטפת של נכס הנדל"ן, מה שיפגע ברווחיות שלו: שיפוצים, חיפוש שוכרים, תיקון תקלות, מדובר בכאב ראש רציני שתצטרכו לטפל בו.

ועוד היבט חשוב שחייבים לקחת בחשבון זאת נזילות.

מה קורה אם אתם זקוקים לכסף באופן מיידי?

בעוד שהשקעה בשוק ההון תאפשר לכם למשוך את הכסף לעו"ש שלכם תוך כמה ימי עסקים, תחשבו כמה זמן ייקח לכם למכור דירה.

כל אחד והשיקולים שלו, אבל כמו שראיתם גם השקעה בנדל"ן אינה נטולת פגמים ובעיות ולמסחר בבורסה יכולים להיות כמה יתרונות עליה.

השורה התחתונה

אישה צעירה מסתכלת על נתונים כלכליים על דף מול מחשב

בשעה טובה הגענו לשלב הסיכומים. לאחר קריאת המאמר הזה, אתם כבר יודעים מה זאת קרן נאמנות, איך היא עובדת ומהם היתרונות שלה על אפיקי השקעה פופולריים אחרים.

אבל הלקח החשוב ביותר שאתם חייבים להפנים זה לבחור בחוכמה את קרן הנאמנות המתאימה והנכונה עבורכם על פי רמת החשיפה שלה לסיכונים שונים.

כדי לעשות בחירה מנצחת בקרן הנאמנות המושלמת עבורכם, אתם צריכים לחוש בנוח עם היחס בין הסיכון לתשואה שהיא מספקת.

נכון שקרנות נאמנות נחשבות לאחד מאפיקי ההשקעה הבטוחים והאמינים ביותר, אבל לא מדובר בתעודת ביטוח לכך שתמיד תחזירו את ההשקעה שלכם ותגרפו רווחים.

גם השקעה בקרן נאמנות כרוכה ברמת סיכון מסוימת, ולכן במקום לפעול על דעת עצמכם, עדיף להתייעץ עם יועץ השקעות מוסמך שיענה על כל השאלות והתהיות שלכם.

דוד שוורץ

דוד שוורץ

גדלתי בשוק ההון "מלמטה" מעמדת פקיד בבנק לאומי, יועץ השקעות בכיר, ממונה על הדרכת יועצי ההשקעות בבנק לאומי, ממונה על הייעוץ להשקעות בבנק, ממונה (ומקים) מחלקת הפיקדונות, מנהל השיווק בבנק, מנהל הנציגות הגדולה ביותר בחו"ל של בנק לאומי, מנכ"ל או יו"ר דירקטוריון ב 3 בנקים שונים של החברות לניהול השקעות של הבנק (האחרון היה מזרחי-טפחות בו כיהנתי כמנכ"ל קרנות הנאמנות של הבנק ), כיהנתי כיו"ר דירקטוריון חברה ציבורית שנסחרה בת"א ובנאסד"ק, וכמובן בעלים של בית ההשקעות.

מה דעתכם?

נשמח לשמוע את דעתכם בתגובות

השור
Logo